Săptămâna 9 de sarcină
Copilul meu
În săptămâna 9 de sarcină, fătul nu mai seamănă deloc cu un „ mormoloc”, ci mai degrabă cu un pui de om în miniatură. Capul reprezintă încă jumătate din lungimea totală a corpului. Fața este largă, ochii se lateralizeaza cu pleoapele fuzionate, iar urechiile sunt inserate tot mai jos. Membrele sunt scurte, cu degete mici, iar coatele devin din ce în ce mai pronunțate. Acum se formează și mameloanele și foliculii piloși. Organele abdominale, pancreasul, vezicula biliară, ductul biliar și anusul sunt deja dezvoltate, iar intestinele încep să devină mai lungi. Organele genitale interne, ovare sau testicule se dezvoltă în această săptămână de sarcină, însă organele genitale externe nu prezintă caracteristici bine diferențiate a unuia dintre sexe. Fătul începe să se miște, dar fără ca mama să-l simtă. În săptămâna 9 de sarcină, embrionul cântărește aproximativ 3.5 g.
Corpul meu
Sarcina implică atât transformări biologice, cât și psihologice. Ești în continuare fiica părinților tăi, dar, în curând, vei fi mama copilului tău. În viitor, o să ai alt statut și o nouă viață.
În săptămâna 9 de sarcină, abdomenul o să crească din ce în ce mai mult în dimensiuni și o să te focusezi pe schimbarea formei corpului tău. Unele gravide adoră aceste schimbări, altele fac eforturi mari pentru a se obișnui cu ele.
În timpul sarcinii, corpul tău reține mai mult lichidele, fapt ce determină creșterea în greutate. Sânii sunt la fel de sensibili la atingere, însă parcă nu tot așa de dureroși, simțindu-i mai puțin plini, mai ușori. Uterul nu depășește încă pelvisul, adică burtica încă nu se cunoaște și oricui i-ar fi greu să-și dea seama că ești însărcinată. Hormonii HCG și progesteronul fac ca glandele sebacee ale pielii de pe față să secrete sebum în exces, fapt ce ajută la crearea unui ten mai neted și mai strălucitor.
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica – Ginecologie