Săptămâna 13 de sarcină
Copilul meu
În săptămâna 13 de sarcină, produsul de concepție cântărește aproximativ 30 de grame, toate organele, nervii și mușchii corpului s-au format, însă de acum încolo încep să se dezvolte. Dacă în această săptămână de sarcină pleoapele sunt încă lipite iar ochii sunt în curs de dezvoltare, urechile fătului sunt vizibile ecografic acum, precum și oasele mari de la nivelul brațelor și picioarelor. Din această săptămână de sarcină, fătul are mișcări necontrolate, involuntare care încă nu sunt percepute de mămică. Acestea constau în mișcări fine ale membrelor superioare și inferioare, sub formă de ușoare lovituri de picioare sau de indoire a brațelor. Tot acum poate fi urmărit ecografic cum copilul își duce singur mâna la gură, dar celebrul gest de suctiune a degetului încă nu poate fi văzut acum, ci mult mai târziu. Fătul începe să formeze urină pe care o elimină în cavitatea amniotica.
Corpul meu
Primul trimestru de sarcină a trecut și au mai rămas două. Prima parte a celui de-al doilea trimestru reprezintă o perioadă liniștită pentru marea parte a gravidelor. De acum scade și riscul de avort spontan iar greața, vărsăturile și oboseala cronică ar trebui să se diminueze sau chiar să dispară. Modificările care au apărut la nivelul corpului viitoarei mame acum încep să se contureze și să devină mai vizibile și pentru cei apropiați din familie. Până în acest moment sânii s-au mărit în volum, iar la palparea lor va simți niște noduli care sunt de fapt ductele mamare ce încep să producă laptele. Deși colostrul începe să se formeze, unele gravide îl pot elimina prin mamelon până la momentul nașterii.
În săptămâna 13 de sarcină, sistemul circulator al mamei începe să se dezvolte rapid astfel că se poate înregistra o scădere a tensiunii arteriale, deși corpul mamei va începe să producă din ce în ce mai mult sânge, fapt ce determină medicul ce monitorizează sarcina să dozeze frecvent hemoglobină în scopul identificării unei eventuale anemii care crește riscul de posibile îmbolnăviri sau să genereze oboseală.
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica – Ginecologie