Saptamana 16 de sarcina
Copilul meu
În săptămâna 16 de sarcină, fătul are o lungime de aproximativ 12 centimetri și o greutate de aproximativ 100 de grame. Sistemul nervos și osos al produsului de concepție cuprind o multitudine de conexiuni interne pentru a determina mișcările corpului și membrelor. Ecografic, se poate vedea, datorită dezvoltării mușchilor feței, grimase ale fătului, astfel că el poate întoarce capul, își poate ridica sprâncenele și își poate încreți fruntea. În cazul în care vorbim despre o fetiță, în această perioadă în ovarele ei se vor forma milioane de ovule. Sistemul osos începe să se dezvolte pe măsură ce calciul se acumulează în oase. Fătul începe să bea lichid amniotic, astfel că traheea sa și plămânii sunt plini cu lichid, nu cu aer. Fără a se sufoca, fiindcă primește tot oxigenul de care are nevoie până la naștere, prin cordonul ombilical. Începând din această săptămână de sarcină, ochii fătului sesizează lumina.
Corpul meu
Majoritatea gravidelor se simt excelent în această perioadă de sarcină și se bucură din plin de faptul că vor deveni mame. Burtica a crescut, astfel că fundul uterin este la jumătatea distanței dintre ombilic și simfiza pubiană.
În săptămâna 16 de sarcină, pot să apară dureri de burtă din cauza întinderii ligamentelor care susțin uterul, această durere poate fi percepută fie ca o jenă continuă pe o parte sau pe ambele părți ale abdomenului sau ca un junghi de scurtă durată. Partea inferioară a coloanei vertebrale începe să se curbeze către spate pentru a compensa schimbarea poziției centrului de greutate, cauzată de creșterea copilului. În sfera ginecologică pot să apară modificări ale secrețiilor vaginale, astfel că se înregistrează o creștere a acestora, datorate metabolismului celulelor din vagin aflate în creștere accelerată. Dacă secrețiile vaginale sunt de culoare galbenă sau verzuie, urât mirositoare, la care se asociază mâncărime și roșeață, este indicat ca viitoarea mamă să se adreseze medicului care-i urmărește sarcina. Modificări în această perioadă apar și la nivelul pielii, astfel că gravida se confruntă cu o hiperpigmentare la nivelul mameloanelor, zonei perineale, în jurul ombilicului, în zona axilară și la nivelul părții interne a coapsei.
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica- Ginecologie