Saptamana 3 de sarcina
Saptamana 3 de sarcina este o perioada plina de schimbari si emotii, in care incepeti oficial calatoria unica a sarcinii. In aceasta perioada, fertilizarea a avut loc cu succes si desi simptomele nu sunt evidente, sunteti oficial insarcinata. Chiar daca este posibil sa nu simtiti inca diferente majore, corpul este deja la lucru, pregatindu-se pentru implantare si pentru sustinerea dezvoltarii bebelusului pe parcursul celor 9 luni. Asadar, in cazul in care observati un usor spotting, nu trebuie sa va ingrijorati, acesta fiind un semn al embrionului care se stabilizeaza in uter. Prin urmare, intelegerea proceselor care au loc in aceasta etapa timpurie va poate ajuta sa navigati prin aceasta perioada cu mai multa incredere si liniste. Este important sa cunoasteti schimbarile prin care trece corpul si sa intelegeti care este stadiul de dezvoltare al bebelusului in saptamana 3 de sarcina. De asemenea, din acest articol veti afla si care sunt cele mai importante sfaturi de care puteti tine cont in saptamana 3 de sarcina.
Corpul meu in saptamana 3 de sarcina
La saptamana 3 de sarcina, una dintre cele mai semnificative schimbari este conceptia propriu-zisa. Ovulul a fost probabil fertilizat de un spermatozoid, incepand astfel procesul de dezvoltare a unui nou organism. In acest moment, organismul viitoarei mame incepe sa elibereze hormoni care semnaleaza si sustin sarcina. Nivelurile crescute de hCG (gonadotropina corionica umana) ajuta la mentinerea endometrului si indica inceputul sarcinii, care poate fi detectat prin teste de sarcina in urmatoarele saptamani.
Printre primele simptome pe care le puteti observa in saptamana 3 de sarcina il reprezinta sangerarea de implantare. Aceasta usoara sangerare nu ar trebui sa va ingrijoreze, fiind o confirmare a implantarii sarcinii. De asemenea, pe masura ce nivelul de hCG incepe sa creasca, veti simti o stare de voma tot mai accentuata. “Greata de dimineata” este simptomul cel mai frecvent pe care il au femeile la inceputul sarcinii. Ale schimbari ale corpului in saptamana 3 de sarcina includ:
- cresterea sensibilitatii sanilor si inchiderea la culoare a sfarcurilor
- disparitia menstruatiei
- intensificarea simtului olfactiv
- crampe de intensitate moderata
- secretie vaginala mai abundenta in perioada ovulatiei
- usoara senzatie de balonare
- cresterea temperaturii bazale.
Bebelusul meu in saptamana 3 de sarcina
In saptamana 3 de sarcina, bebelusul este inca la inceputul dezvoltarii sale. Acesta este acum un grup de celule care se divide rapid, cunoscut sub numele de blastocist. Acest blastocist calatoreste prin trompa uterina spre uter, unde se va implanta in endometru. Acest moment de implantare marcheaza inceputul sarcinii propriu-zise si inceperea dezvoltarii placentei, care va hrani bebelusul pe parcursul sarcinii.
In aceasta perioada, dimensiunea embrionului este foarte mica si arata mai degraba ca un grup de celule decat ca un bebelus. Dimensiunile sale sunt atat de mici incat este aproximativ de marimea varfului unui pin. Prin urmare, daca veti face o ecografie in saptamana 3 de sarcina va fi foarte dificil pentru medic sa confirme ca sunteti insarcinata. Chiar daca sexul copilului nu se poate vedea inca ecografic, acest aspect este deja decis in aceasta perioada in urma diviziunii celulare.
Sfaturi importante pentru saptamana 3 de sarcina
Din saptamana 3 de sarcina, avand in vedere ca aceasta este abia la inceput, este important sa incepeti sa pregatiti corpul pentru a sustine sarcina in urmatoarele luni si a va bucura de un bebelus sanatos. Iata care sunt cele mai importante sfaturi pe care sa le luati in considerare pentru saptamana 3 de sarcina:
- acordati atentie emotiilor prin care treceti – anxietatea si emotiile puternice sunt normale in saptamana 3 de sarcina, mai ales imediat dupa confirmarea sarcinii. Prin urmare, este important sa constientizati emotiile prin care treceti si sa le discutati cu partenerul si cu persoanele apropiate. O alta metoda prin care puteti gestiona mai usor emotiile o reprezinta mentinerea unui jurnal care va poate ajuta sa va imbunatatiti starea de bine si claritatea la nivel mental.
- evitati circumstantele care va pot creste temperatura corpului – in saptamana 3 de sarcina este important sa evitati dusurile fierbinti, petrecerea timpului in sauna sau in cada cu apa foarte fierbinte. Cresterea temperaturii corpului, in mod special in sarcina, poate creste riscul de a dezvolta defecte ale fatului.
- adoptati o dieta sanatoasa – incepand cu saptamana 3 de sarcina este important sa aveti grija la dieta. Prin urmare, este recomandat sa consumati fructe, legume, peste cu continut scazut de mercur, dar si cereale integrale. Alegeti alimentele bogate in vitamina C (citrice, capsuni, rosii, ardei gras), fier (carne de vita sau pui, produse pe baza de soia, spanac) si calciu (iaurt grecesc, branza pasteurizata).
- reduceti consumul de cafea – reducerea consumului de cafeina reprezinta o schimbare importanta care va va ajuta sa aveti o dezvoltare sanatoasa a sarcinii. De asemenea, in acest mod, veti putea sa va imbunatatiti rutina de somn si sa creati un program de odihna care sa ii permita corpului sa se pregateasca pentru lunile ce vor urma.
In concluzie, saptamana 3 de sarcina este un moment extraordinar, in care incepe calatoria incredibila a dezvoltarii bebelusului. Desi este doar inceputul si s-ar putea sa nu simtiti inca multe schimbari, este important sa va ingrijiti si sa va pregatiti pentru lunile pline de transformari care urmeaza. Prin adoptarea unui stil de viata sanatos, urmarirea dezvoltarii sarcinii si colaborarea stransa cu medicul ginecolog, va veti asigura ca faceti tot posibilul pentru a sprijini cresterea si dezvoltarea sanatoasa a bebelusului dumneavoastra.
Surse:
https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/3-weeks-pregnant/
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/3-weeks-pregnant#
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-3.aspx
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/3-weeks-pregnant
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/7247-fetal-development-stages-of-growth
https://www.parents.com/pregnancy/signs/symptoms/a-pregnancy-symptom-timeline/