Ghid de vacanta pentru bebelusul tau
Suntem in plin sezon estival, iar vacantele la malul marii sunt un must. In cazul in care ati planificat o astfel de vacanta si intentionati sa o petreceti impreuna cu copiii, acest articol va poate fi de ajutor. Organismul celor mici este mult mai sensibil la soare decat cel al adultilor, motiv pentru care trebuie sa respectam cateva reguli in ceea ce priveste expunerea bebelusilor la soare fara niciun fel de risc. Inainte de orice recomandare, avand in vedere vremea caniculara de afara, daca cel mic prezinta deja semne de deshidratare soldate cu varsaturi si diaree, expunerea lui la soare este total interzisa.
Reguli pentru expunerea la soare a bebelusului
Pielea bebelusului este extrem de sensibila. Pe cat este de moale si catifelata, pe atat este de delicata si sensibila. Pielea bebelusului necesita o atentie speciala si mai ales in momentul expunerii la soare, fiind predispusa in permanenta la deshidratare si la lezare. Verificati zilnic indexul razelor ultraviolete si fiti in permanenta atente la comportamentul celui mic. Protejarea pielii bebelusului este obligatorie.
Asigura-te ca ai in permanenta biberonul de apa cu tine. Fiind prea micut, copilul nu poate sa-ti spuna ce nevoi are, tocmai de aceea trebuie sa te inarmezi cu toate lucrurile de care ar putea sa aiba nevoie. Iar biberonul cu apa este unul dintre ele si extrem de important. Daca mergi cu bebelusul la plaja, trebuie sa-i dai sa bea apa in mod regulat si in cantitati mici, deoarece expunerea la soare la o temperatura foarte ridicata duce la pierderea rapida a apei din corp, ceea ce instaleaza deshidratarea.
Necesarul de vitamina D. Aportul de vitamina D este obligatoriu pentru o buna mineralizare a oaselor celui mic, iar sinteza sa se realizeaza sub actiunea razelor solare. In acest scop, expunerea bebelusului la soare este indicata, insa niciodata sa nu depasiti mai mult de 10 minute.
Aveti grija la insolatie. Plimbarile pe plaja in mijlocul zilei sunt total interzise bebelusilor, iar acest lucru este valabil si in cazul adultilor, fara nicio exceptie. La orele pranzului razele solare sunt foarte puternice si pot arde pielea copilului in doar cateva minute. Fara protectie, cel mic poate face insolatie foarte repede, de aceea se recomanda ca pielea lui sa fie tinuta la distanta de razele UV. Razele ultraviolete sunt responsabile in intregime de instalarea insolatiei, care deshidrateaza, ataca pielea bebelusului, provocand arsuri, durere, varsaturi, febra, ajungandu-se pana la delir si chiar la pierderea cunostintei.
Protejeaza copilul de soare cu hainute adecvate. Sub nicio forma nu il expune la soare fara pantalonasi si fara sosete. Avand in vedere ca pielea bebelusului este foarte sensibila, bratele, piciorusele sau fata lui sunt foarte usor expuse razelor nocive. Foloseste-te de un parasolar sau de o umbrela atunci cand il plimbi cu carutul, pentru a te asigura ca in special corpul si capul lui sunt ferite de razele soarelui.
In ceea ce priveste imbracamintea, foloseste haine usoare, din bumbac, care sa permita pielii sa respire si opteaza pentru culorile deschise, care nu atrag caldura. Din geanta de plaja sa nu-ti lipseasca lotiunea si crema de protectie cu factor ridicat, special destinata bebelusilor. Aplica crema pe tot corpul masand usor, cu o jumatate de ora inainte sa iesiti din casa, si repeta procedura la fiecare doua ore.
Text: Alexandra Lupu