Testul Babes-Papanicolau
Orice femeie, dupa debutul vietii sexuale, ar trebui sa mearga la un examen ginecologic de rutina cel putin o data pe an. Dintre toate investigatiile pe care medicul le va face la aceasta vizita, testul Babes-Papanicolau insotit de testul HPV (Human Papillomavirus) sunt foarte importante deoarece identifica modificari anormale ale celulelor de la nivelul cervixului, cu rol in aparitia cancerului de col uterin. Depistarea precoce a acestei afectiuni este vitala. Cu cat cancerul este detectat mai repede, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari. Majoritatea organizatiilor medicale sustin ca varsta de 21 de ani ar trebui sa fie momentul in care sa se inceapa examinarea, cu repetare la 2 sau 3 ani in functie de rezultatele testelor anterioare.
Procedura de recoltare a testului Babes-Papanicolau
Procedura de recoltare este extrem de simpla si consta in prelevarea probei cu ajutorul unei spatule dupa introducerea speculumului in vagin, care are rolul de a departa peretii vaginali pentru a se vedea mai usor colul uterin. In acest timp nu se va simti durere, ci numai o usoara presiune data de speculum. Produsul recoltat se transfera unui laborator de analize pentru examinare microscopica. Daca celulele colului au aspect normal, testul este negativ; in caz contrar, testul este pozitiv, dar nu indica obligatoriu un cancer de col. Medicul poate folosi unii termeni ca: celule scuamoase atipice cu semnificatie nedeterminata, leziune intraepiteliala scuamoasa, celule glandulare atipice, celule adenocarcinomatoase – toate diagnosticele necesitand investigatii suplimentare obligatorii. In urma testului, medicul poate efectua o colposcopie si o biopsie de la nivelul zonelor anormale.
Un test Papanicolau anormal poate indica mai multe afectiuni:
-infectie cu HPV
-candidoza, trichomonaza
-vaginita
-boli cu transmitere sexuala
-polipi cervicali
Pentru ca infectarea cu HPV se produce atat prin contact sexual neprotejat cat si prin contact intim la nivelul pielii din zona genitala sau sex oral, testarea Papanicolau este necesara mai ales daca ai mai multi parteneri pentru perioade scurte de timp. Statisticile arata ca 8 din 10 persoane au fost infectate pe parcursul vietii, insa nu stiu de catre cine, pentru ca virusul poate ramane in stare latenta multi ani. Chiar si femeile aflate la menopauza trebuie sa continue efectuarea periodica a testului Papanicolau. Se poate renunta la testare daca ati depasit 65 de ani iar ultimele 3 testari au fost negative. Persoanele care deja s-au vaccinat impotriva HPV trebuie in continuare sa faca testul PAP deoarece vaccinul previne doar infectarea cu anumite tulpini ale virusului.
Atentie!
Pentru a nu interfera rezultatele testului, intrerupeti contactele sexuale, nu folositi creme, lotiuni, spume spermicide sau medicamente vaginale cu 2 zile inainte si incercati sa nu programati analiza in perioada menstruatiei!
Text: Diana Iacob, Farmacist