Dezvoltarea sexuala normala
Ovarele nu participa activ, comparativ cu testiculele, la diferentierea sexuala pe parcursul vietii intrauterine. Ductele mulleriene se dezvolta dand nastere uterului, trompelor uterine si treimii superioare a vaginului, iar organele genitale externe vor ramane deschise, fiind reprezentate de labii, vagin si orificiul uretral la nivelul perineului atat in prezenta ovarului, cat si in absenta gonadelor.
Evolutia normala a organelor sexuale
In perioada copilariei, ovarul are rolul de a secreta o cantitate mica de hormoni (estradiol) care este suficienta pentru a inhiba eliberarea gonadotropilor hipofizari LH (hormonul luteinizant) si FSH (hormonul foliculostimulant). Varsta la care se instaleaza pubertatea este intre 8 si 13 ani. Modificarea initiala apare prin scaderea sensibilitatii hipotalamusului la feedbackul inhibitor al estrogenilor. Atunci cand hipotalamusul devine mai putin sensibil, se secreta o cantitate mai mare de gonadoliberina care va duce la o crestere a FSH-lui, urmata de o crestre a LH-lui. Daca FSH-ul circulant are un nivel crescut, se stimuleaza automat o crestere de estrogeni in ovare. Estrogenii au rol in dezvoltarea caracterelor sexuale: labii mari si mici, sani, mucoasa vaginala si marirea de volum a uterului. Cresterea si mentinerea parului pubian si axilar sunt determinate de secretia de androgeni ovarieni si cei secretati de suprarenale. Hormonii steroizi au actiune directa asupra epifizelor oaselor lungi, contribuind la saltul statural pubertar.
Statusul hormonal
Menarha reprezinta debutul sangerarilor ciclice uterine si apare, in medie, intre 12 si 13 ani si este considerata un eveniment tardiv in cadrul pubertatii. In primul an, menstruatiile sunt anovulatorii si reprezinta eliminarea mucoasei uterine care este determinata de actiunea estrogenilor ovarieni. Menstruatiile normale, ovulatorii, reprezinta o coordonare intre hipotalamus, hipofiza si ovare, cat si prezenta unui uter intact si un vagin perforat care sa permita scurgerea unui sangelui menstrual.
Ciclul menstrual normal este de 28 zile si este format din doua faze:
1. faza foliculara sau proliferativa incepe in prima zi a menstruatiei si dureaza pana in momentul ovulatiei, aproximativ ziua a 14-a. In aceasta perioada se secreta cantitati mari de FSH care duc la o stimularea secretiei de estrogen de la nivelul foliculilor ovarieni.
2. faza luteala sau secretorie reprezinta perioada de timp care urmeaza dupa ovulatie pana la urmatoarea menstruatie si dureaza aproximativ 14 zile. Concentratia mare de estrogeni actioneaza prin feedback negativ asupra hipofizei care duce la o scadere a nivelului de FSH si o crestere a LH-lui. FSH-ul stimuleaza dezvoltarea unor foliculi si stadiul de foliculi primordiali, insa majoritatea acestora se atrofiaza si se dezintegreaza, numai unul in general ajunge sa parcurga toate stadiile pana sa devina folicul preovulator.
Dupa ovulatie, foliculul se transforma in corp galben care secreta atat progesteron, cat si estradiol. Hormonii stimuleaza secretia glandelor endometriale si pregatesc endometrul pentru implantarea blastocistului in cazul in care conceptia a avut loc. In cazul in care fecundarea nu a avut loc, corpul galben regreseaza, nivelul hormonilor scade, iar mucoasa uterina este eliminata, marcand inceputul unui nou ciclu menstrual.
Text: Dr. Hetea Andreea, Obstetrica-Ginecologie