Săptămâna 23 de sarcină
În săptămâna 23 de sarcină ați trecut deja de prima jumătate a sarcinii. În această perioadă bebelușul trece prin noi etap de dezvoltare, având deja mărimea unui dovleac mai mic. De asemenea, acesta începe să exerseze respirația, iar loviturile și mișcările sale sunt tot mai puternice. În săptămâna 23 de sarcină nu doar bebelușul se dezvoltă, dar și mama trece prin diverse schimbări. Burtica va continua să crească în dimensiuni, aducând destul de mult disconfort în timpul somnului, dar și pentru mișcările zilnice. Prin urmare, este important să aveți o rutină potrivită pentru fiecare schimbare prin care treceți.
Corpul meu în săptămâna 23 de sarcină
Corpul viitoarei mame se pregătește în fiecare săptămână de momentul nașterii. Schimbările specifice pentru săptămâna 23 de sarcină sunt următoarele:
- scurgeri la nivelul sânilor – în săptămâna 23 de sarcină veți observa că la nivelul sânilor apare un lichid lăptos, de culoare gălbuie. Acesta este colostrul și reprezintă un semn normal al sarcinii. Acest lichid este plin de nutrienți, anticorpi și antioxidanți care vor contribui la sistemul imunitar al bebelușului după naștere. De asemenea, este important să știți că primul lichid pe care îl veți produce după naștere este colostrul, care se va schimba ulterior în lapte.
- constipație – acesta este un alt simptom specific sarcinii, care continuă și în săptămâna 23 de sarcină. Constipația poate provoca disconfort. Tocmai de aceea, este important să aveți răbdare și să încercați să treceți peste această perioadă cu ajutorul dietei și a altor remedii recomandate de medic.
- aveți tendința să uitați mai ușor – încă nu este clar dacă această tendință ce poate apărea în săptămâna 23 de sarcină se datorează lipsei de somn, schimbărilor hormonale, stresului sau schimbărilor de la nivelul creierului. Dacă ați început să uitați anumite nume sau detalii, nu trebuie să vă speriați întrucâat aceasta este o situație normală ce poate apărea în sarcină.
- schimbări ale vederii – în săptămâna 23 de sarcină este posibil să începți să observați încețoșarea vederii sau să dezvoltați miopie. Această situație poate apărea din cauza schimbărilor hormonale, a metabolismului și a retenției de fluide de la nivelul corpului. De asemenea, circulația deficitară specifică pentru săptămâna 23 de sarcină vă poate afecta și vederea.
- linea negra – deși linia pe mijlocul abdomenului a apărut deja, în săptămâna 23 de sarcina aceasta își schimbă culoarea, devenind mai închisă. Această schimbare se datorează nivelului ridicat de hormoni care vor afecta celulele ce conțin melatonină și sunt responsabile de culoarea pielii.
Bebelușul meu în săptămâna 23 de sarcină
În săptămâna 23 de sarcină, bebelușul va cântări în jur de 550 – 600 grame și va avea aproximativ 30 cm lungime. Prin urmare, dimensiunile sale sunt aproapiate de cele ale unui dovleac mai mic. La această vârstă de sarcină, fătul începe să exerseze cum să respire. Deși acesta va continua să primească suficient oxigen de la mamă prin intermediul plcentei, până la săptămâna 36 bebelușul va continua să-și dezvolte plămânii.
În plus, în săptămâna 23 de sarcină, mișcările sale sunt tot mai intense. Veți observa că anumite mișcări pot provoca chiar mișcarea burții, luându-vă uneori prin surprindere, dar provocând în același timp entuziasm. În acest mod, bebelușul își dezvoltă musculatura.
De asemenea, în săptămâna 23 de sarcină veți observa că fătul reacționează la anumite băuturi sau alimente pe care le consumați. Acest lucru se întâmplă pentru că acesta primește în lichidul amniotic substanțele pe care alimentele pe care le consumați le conțin. Așadar, pentru a nu-i provoca disconfort, este important să aveți grijă la dieta pe care o aveți.
Sfaturi importante pentru săptămâna 23 de sarcină
Deși uneori este posibil să vă simțiți mai puțin energică, iar mișcările bebelușului să vă obosească, aveți nevoie de o rutină foarte bine organizată ca să parcurgeți cu succes săptămâna 23 de sarcină. Iată câteva recomandări care vă pot ajuta în această direcție:
- ieșiți cât mai mult afară – vitamina D vă poate ajuta să mențineți o imunitate ridicată. Cel mai bun mod de a o obține este prin intermediul expunerii la razele soarelui. De asemenea, petrecerea timpului în aer liber vă ajută să vă relaxați și să vă umpleți de energie.
- începeți să dormiți pe o parte – întrucât burtica este tot mai mare în săptămâna 23 de sarcină, somnul poate deveni o problemă. Vă veți odihni mai bine dacă începeți să dormiți pe o parte, folosind în același timp și o pernă pentru sarcină.
- continuați să mențineți o dietă sănătoasă – în măsura în care vă permiteți, încercați să consumați cât mai multe alimente organice, în special fructe și legume. Alegând alimente care nu sunt expuse la pesticide, veți putea să beneficiați de vitaminele și mineralele pe care respectivele alimente le au cu adevărat. De asemenea, veți reduce riscul de a transmite substanțe toxice bebelușului prin lichidul amniotic.
- încercați diverse tehnici de relaxare – este normal ca în această perioadă să vă simțiți mai stresată și să vă puneți diverse întrebări. Cu ajutorul tehnicilor de relaxare, cum ar fi yoga sau pilates, veți scăpa de astfel de gânduri și vă veți bucura chiar și de un somn mai odihnitor.
Săptămâna 23 de sarcină vă aduce mai aproape de momentul nașterii. Deși schimbările de la nivelul corpului sunt tot mai evidente, le puteți ține sub control printr-o rutină bine organizată. De asemenea, în această perioadă, bebelușul se dezvoltă în mod armoios, devenind tot mai activ. Așadar, pregătiți-vă pentru lovituri tot mai dese și un posibil disconfort din cauza mișcărilor bebelușului chiar și pe timpul nopții.
Surse:
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/23-weeks-pregnant
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/23-weeks-pregnant
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-23.aspx
https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/2nd-trimester/week-23/