Săptămâna 11 de sarcină
Începând cu săptămâna 11 de sarcină, mai aveți doar 2 săptămâni și veți intra în al doilea trimestru de sarcină. În această perioadă, disconfortul din primele săptămâni începe să se diminueze. Prin urmare, săptămâna 11 de sarcină este perioada în care majoritatea viitoarelor mămici încep “să strălucească” și își recapătă energia, pe măsura ce furtuna hormonală începe să se liniștească. De asemenea, în această săptămână veți efectua diverse teste care vor evalua starea de sănătate pe care o aveți, dar și dezvoltarea bebelușului. În acest articol, veți afla care sunt schimbările prin care trece propriul corp în săptămâna 11 de sarcină, în ce stadiu de dezvoltare se află fătul și care sunt sfaturile importante de care să țineți cont.
Corpul meu în săptămâna 11 de sarcină
Senzația de greață de dimineață și oboseala accentuate încep să se diminueze în săptămâna 11 de sarcină. De asemenea, pe măsură ce sarcina începe să devină mai evidentă, corpul începe să se adapteze la noua stare, în timp ce nivelul crescut de hormoni se va stabiliza, redându-vă energia care v-a lipsit în primele săptămâni.
Printre cele mai frecvente simptome pe care le veți avea în săptămâna 11 de sarcină, se numără:
- constipație, gaze și senzație de balonare – aceste simptome sunt comune în această perioadă din cauza schimbărilor hormonale, care conduc la încetinirea digestiei.
- senzație de “arsură” la nivel digestiv – această senzație de “arsură” se extinde de la partea inferioară a sternului, urcând spre partea inferioară a gâtului. Multe viitoare mămici experimentează această senzație pentru prima dată, în timp ce altele constată că acest disconfort se accentuează pe perioada sarcinii.
- emoții conflictuale – pe măsură ce treceți de la o săptămână de sarcină la următoarea, constatați că ceea ce vi se întâmplă este real și că viața vi se va schimba definitiv. Prin urmare, veți începe să aveți stări diverse, de emoție, nervozitate, agitație, dar și fericire deplină.
- pofte, dar și aversiune la anumite mâncăruri – în săptămâna 11 de sarcină sunt foarte comune atât poftele, cât și aversiunea la anumite mâncăruri. Aceste simptome sunt normale având în vedere schimbările hormonale prin care treceți, conducând și la dezvoltarea accentuată a simțurilor olfactive.
- dureri de cap – în primul trimestru durerile de cap sunt foarte frecvente din cauza hormonilor, dar și a stresului, lipsei de somn și a hidratării deficitare.
Bebelușul meu în săptămâna 11 de sarcină
În săptămâna 11 de sarcină, dimensiunea bebelușului este aproximativ cât cea a unei smochine. De asemenea, degetele de la mâini și picioare încep să se distingă și să se dezvolte. Pe măsură ce sarcina avansează, toate organele bebelușului se dezvoltă și funcționează. De exemplu, ficatul începe să producă celule roșii, rinichii produc urină, iar pancreasul începe să producă insulină. Cele patru camere ale inimii copilului sunt formate complet, iar inima acestuia bate corespunzător.
Până la finalul acestei săptămâni, organele genitale ale bebelușului vor începe să se formeze. Așadar, în săptămâna 11 de sarcină vor începe să se diferențieze organele genitale ale băiețelului de cele ale unei fetițe. Chiar dacă încă nu este foarte clar la ecografie dacă veți avea o fetiță sau un băiețel, după săptămâna 11 de sarcină acest detaliu va fi mult mai evident.
Sfaturi importante pentru săptămâna 11 de sarcină
Săptămâna 11 de sarcină este ideală pentru a vă gândi serios la stilul de viață pe care îl veți urma până la finalul celor 9 luni și la modul în care deciziile pe care le luați influențează dezvoltarea bebelușului. Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta:
- monitorizare continuă – dacă până acum nu ați fost la medic, în săptămâna 11 de sarcină este important să vă programați pentru monitorizarea propriei stări de sănătate, dar și pentru a monitoriza dezvoltarea bebelușului.
- mențineți o activitate fizică moderată – practicați exercitii fizice ușoare, cum ar fi mersul pe jos sau yoga prenatală. Acestea sunt benefice pentru îmbunătățirea stării de spirit, dar și pentru sănătatea generală, îmbunătățind starea de sănătate și flexibilitatea.
- aveți grijă la alimentație și hidratare – pentru a preveni constipația și gazele, este important să consumați cât mai multe lichide și să aveți o dietă bogată în fibre. Consumați cât mai multe fructe și legume și evitați mâncărurile grase, condimentate sau prăjite.
- organizați-vă programul – în săptămâna 11 de sarcină este normal să vă simțiți mai obosită decât înainte de a rămâne însărcinată. Prin urmare, prin organizarea foarte bună a programului, puteți face față acestei perioade. Încercați să dormiți atât cât aveți nevoie, culcați-vă mai devreme decât de obicei, dormiți pe timpul zilei dacă simțiți nevoia și consumați gustări nutritive care să vă ofere energia de care aveți nevoie.
- aveți grijă de pielea dvs. – începând cu săptămâna 11 de sarcină burtica începe să crească și este posibil să apară primele vergeturi. În plus, din cauza schimbărilor hormonale este posibil să experimentați acnee sau apariția petelor pigmentare. Urmați recomandările medicului pentru a ajuta pielea să își mențină elasticitatea, dar și pentru a combate acneea și hiperpigmentarea, diminuând riscul de a rămâne cu semne după sarcină.
Chiar dacă burtica încă nu este foarte evidentă, săptămâna 11 de sarcină marchează o perioadă importantă în care bebelușul începe să se dezvolte din ce în ce mai mult. Fiind tot mai aproape de trimestrul 2 de sarcină, aceasta este o perioadă de tranziție în care este important să vă obișnuiți cu schimbările actuale și să vă pregătiți pentru următoarele luni. Printr-o îngrijire adecvată și atenție la nevoile pe care le aveți, veți putea trece mai ușor peste schimbările specifice acestei perioade.
Surse:
https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-symptoms-week-11#call-the-doctor
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/11-weeks-pregnant
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/11-weeks-pregnant
https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/1-to-12/11-weeks/
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-11.aspx#section-body