Trombofilie in sarcina – simptome si tratament
Trombofilia este o conditie care creste riscul de formare a chegurilor de sange. Desi cheagurile de sange pot ajuta in anumite procese de vindecare, diagnosticul de trombofilie in sarcina poate genera ingrijorari si actiuni suplimentare. In cazul trombofiliei in sarcina, sangele se coaguleaza mult prea usor, caz in care sunt necesare anumite medicamente pentru a asigura coagularea normala a sangelui. In acest articol, veti afla care sunt simptomele asociate trombofiliei in sarcina si optiunile de tratament disponibile.
Trombofilie in sarcina – informatii generale
Trombofilia este o afectiune a sangelui care creste riscul ca sangele din vene si artere sa formeze cheaguri. In termeni medicali, aceasta conditie poarta denumirea de hipercoagulare. Trombofilia poate fi mostenita genetic sau puteti dobandi tendinta de a vi se forma cheaguri de sange in vene si artere.
In mod normal, organismul formeaza cheaguri de sange atunci cand va raniti. In acest mod, prin formarea cheagurilor de sange, organismul grabeste vindecarea zonei si opreste sangerarea. Dupa ce vindecarea a avut loc, acele cheaguri de sange se sparg. Atunci cand aveti trombofilie, organismul are tendinta de a produce foarte multe cheaguri de sange, care nu se mai sparg.
Trombofilia in sarcina este o conditie destul de serioasa intrucat cheagurile de sange pot opri fluxul de sange din organism si produce probleme serioase pentru mama, dar si pentru fat. Atunci cand aveti trombofilie de tip genetic, riscul de pierdere a sarcinii este crescut. Trombofilia ereditara si cea dobandita sunt responsabile pentru aproximativ 50% din evenimentele trombotice diagnosticate atat in sarcina, cat si postnatal.
Trombofilie in sarcina – simptome
Simptomele pentru trombofilie in sarcina nu sunt foarte intense. In cazuri rare, trombofilia in sarcina poate deveni amenintatoare pentru viata gravidei, dar si pentru a bebelusului. Printre cele mai comune simptome pe care le puteti manifesta atunci cand aveti trombofilie in sarcina, sunt urmatoarele:
- tromboze venoase ce pot aparea la nivelul membrelor inferioare. De exemplu, puteti observa umflarea gambei sau a coapsei. In unele situatii, puteti avea dificultati in deplasare;
- trombofilia in sarcina poate provoca probleme de respiratie, cu intensitate moderata, spre severa;
- aparitia unui accident vascular cerebral din cauza problemelor neurologice provocate de trombofilia in sarcina.
Monitorizarea simptomelor este deosebit de importanta pentru a diagnostica in mod corect trombofilia in sarcina. Urmatoarele simptome care pot aparea in sarcina pot conduce la suspiciunea de instalare a trombofiliei:
- fatul nu se dezvolta conform varstei de sarcina pe care o aveti;
- schimbari in circulatia uterina ceea ce va conduce la cresterea tensiunii din aceasta zona atunci cand se efectueaza ecografia Doppler;
- gravida manifesta tensiune arteriala crescuta, fara sa aiba alti factori de risc. Acest simptom poate ajunge chiar si la eclampsie.
- identificarea semnelor de “imbatranire a placentei”.
Trombofilie in sarcina – riscuri pentru gravida si fat
Trombofilia in sarcina poate provoca riscuri nu doar pentru gravida, dar si pentru fat. Prin urmare, diagnosticul corect este important si prescrierea tratamentului potrivit. Riscurile pentru gravida diagnoticata cu trombofilie in sarcina, sunt urmatoarele:
- tromboze manifestate in diverse zone ale corpului, mai ales in zona membrelor inferioare;
- cresterea tensiunii arteriale care poate provoca alte probleme medicale;
- pierderea sarcinilor in mod repetat, fie in primul trimestru, fie in al doilea;
- anumiti factori ai trombofiliei mostenite, cum ar fi mutatia de factor V Leiden, deficit de proteina C si S, deficit de antitrombin sau mutatii ale protrombinului G20210A pot conduce la aparitia tromboembolismului la femeile insarcinate.
De asemenea, trombofilia in sarcina poate provoca riscuri si pentru fat, astfel:
- cresterea fatul in mediul intrauterin este incetinita
- sarcina se poate opri din evolutie
- nasterea fatului poate fi prematura.
Trombofilie in sarcina – modalitati de prevenire a complicatiilor
In cazul in care aveti trombofilie dobandita, puteti reduce riscul de aparitie a complicatiilor si a simptomelor asociate in urmatoarele moduri:
- opriti fumatul
- mentineti o greutate normala
- incercati sa faceti cat mai multa miscare pe parcursul unei zile, mai ales atunci cand aveti o activitate sedentara
- evitati medicamentele pe baza de estrogen
- includeti sportul care parte a rutinei zilnice
- discutati cu medicul pentru a primi tratament pentru alte afectiuni care pot conduce la aparitia trombofiliei in sarcina
- urmati instructiunile medicului in cazul in care vi s-au recomandat anticoagulante
Daca aveti un risc crescut de a avea trombofilie in sarcina, medicul va va recomanda tratamentul care sa va ajute sa reduceti riscurile pentru gravida si fat. De asemenea, daca exista riscul dezvoltarii de tromboembolism venos, medicul va poate recomanda sa purtati sosete compresive sau un dispozitiv pneumatic de compresie intermitenta.
In concluzie, trombofilia in sarcina poate fi tinuta sub control atata timp cat este diagnosticata corect. Atunci cand sunteti insarcinata, este important sa aveti grija atat de sanatatea proprie, cat si sa monitorizati dezvoltarea normala a fatului. Asadar, cunoasterea simptomelor asociate acestei conditii va vor ajuta sa stabiliti diagnosticul corect si sa primiti tratamentul adecvat.
Surse:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21797-thrombophilia
https://www.nhs.uk/conditions/thrombophilia/
https://www.ihtc.org/thrombophilic-conditions
https://www.metropolisindia.com/blog/health-wellness/thrombophilia-in-pregnancy