Ghid pentru gravide in sezonul cald
Sezonul cald in tara noastra cuprinde doar cateva luni pe an (aproximativ 4 luni cu temperaturi de peste 30 de grade) si asta daca anul respectiv nu este considerat un an ploios, conform standardelor in meteorologie. In doar aceste 4 luni este important ca gravida sa constientizeze si sa inteleaga faptul ca sintetizarea vitaminei D in organism (necesara dezvoltarii normale a scheletului bebelusului, din punct de vedere al evolutie sarcinii) este extrem de importanta.
Sarcina in timpul verii: ghid de ingrijire
- Asadar prima recomandare pentru gravidele ce sunt insarcinate in aceasta perioada este efectuarea curelor heliomarine. Totodata, in zilele cu un indice de confort al mediului ambiental, greu de tolerat pentru gravida, se recomanda evitarea expunerii directe in mod excesiv, cat si a contactului direct cu radiatiile ultraviolete deoarece in acest mod gravida evita posibilele stari de insolatie, deshidratare sau de maxime ale valorilor hipertensionale.
- Consumul de lichide trebuie facut cu moderatie si se recomanda ca acestea sa fie consumate la temperatura camerei. Consumul de inghetata si de racoritoare trebuie redus la minim in perioada sezonului cald intrucat in acest mod se evita cresterea in greutate a fatului peste limitele admise, cat si pentru faptul ca in acest mod se evita instalarea diabetului gestational.
- Daca gravida isi programeaza vacante sau excursii trebuie sa stie faptul ca utilizarea trenurilor, metrourilor si a tramvaielor, a ambarcatiunilor de mici dimensiuni pe luciul apelor cu valuri si la viteze mari,pe distante lungi, pot constitui o posibila sursa de pericol, intrucat vibratiile produse de aceste mijloace de transport in comun pot fi o cauza de pierdere a sarcinii. Nu trebuie omisa nici deplasarea cu avionul fara ca gravida sa aiba acordul medicului curant, intrucat din cauza diferentelor de presiune este posibil ca sa se declanseze nasterea in timpul zborului. Daca gravida hotaraste vizitarea parcurilor de distractii trebuie sa stie ca nu este admis ca sa utilizeze topoganele si trebuie sa evite sariturile in apa de pe trambuline, saritul in apa piscinelor, purtarea colacului de salvare, dormitul pe plaja, frecventarea restaurantelor zgomotoase care tin muzica in mediul ambiental peste limita normalului, intrucat toate acestea pot conduce la situatii delicate in evolutia sarcinii.
- Tot in sezonul cald gravidele trebuie sa evite consumul alimentelor din surse alimentare ce nu reprezinta garantia unei calitati sau care pot da posibile infectii toxialimentare. In aceasta perioada a verii, gravida poate purta tinute lejere din materiale ecologice si spalate cu detergenti ecologici. Deseori, in aceasta perioada a sezonului cald, gravidele transpira excesiv dar trebuie sa stie ca utilizarea deodorantelor, a parfumurilor persistente si a antiperspirantelor trebuie facuta cu moderatie, adevarata solutie pentru evitarea mirosurilor neplacute fiind o igiena riguroasa a zonelor intime.
Avand in vedere cele mentionate anterior, gravidele trebuie ca in sezonul cald sa adopte o atitudine preventiva si totodata sa se bucure de beneficiile sezonului cald.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Citeste si Schimbari ale pielii in timpul sarcinii
Text: Dr. Hetea Andreea – Obstetrica- Ginecologie