Insolatia la copil: cum recunosti simptomele
Corpul nostru produce in mod normal si natural caldura tot timpul. Aceasta este controlata de centrul termoreglarii din creier si este eliminata din corp prin transpiratie si iradiere directa prin piele.
Atunci cand organismul este expus o perioada lunga de timp unor temperaturi ridicate, mecanismele de termoreglare ale corpului sunt depasite si incep sa apara simptomele insolatiei.
Semnele insolatiei
Transpiratie intensa;
Oboseala;
Nervozitate;
Dureri musculare;
Greata si/sau varsaturi;
Durere de cap;
Sete;
Cresterea temperaturii corpului, dar pana la maximum 40 grade Celsius.
Masuri de prim ajutor in caz de insolatie
Mutati imediat copilul la umbra, intr-o zona racoroasa sau intr-un loc unde exista aer conditionat;
Administrati lichide, de preferat apa;
Inlaturati imbracamintea in plus;
Udati un prosop sau o bucata de panza curata si acoperiti copilul cu ea;
In situatia in care copilul refuza lichidele sau le varsa, este cazul sa va adresati unui serviciu medical, in cel mai scurt timp.
Daca aceste prime semne sunt omise, corpul va lucra in plus pentru a elimina caldura pana cand va fi depasit. Caldura rezultata din productie proprie, plus cea primita din exterior raman blocate in corp. Astfel, temperatura corpului creste peste 40, chiar 41 grade Celsius, apar efecte negative asupra creierului si implicit asupra intregului corp. Insolatia, mai ales la copii, poate fi fatala, mai ales daca nu este tratata prompt.
Forme severe de insolatie
Stare de confuzie sau ameteala pronuntata;
Durere de cap intensa;
Greata, varsaturi;
Pierderea constientei;
Respiratie rapida sau puls rapid;
Piele incinsa, foarte calda, uscata si cu posibile semne de arsura solara;
Lipsa transpiratiei;
Convulsii.
Atunci cand aceste semne sunt prezente, este obligatorie semnalarea si solicitarea serviciilor de urgenta imediat. Pentru a preveni insolatia, aveti grija ca micutul sa fie ferit de caldura in anumite intervale in timpul zilei, sa fie imbracat corespunzator fata de temperatura de afara, sa primeasca lichide suficiente, sa nu fie lasat in spatii inchise precum o masina, expusa la soare.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru