Cum să vorbim despre pubertate cu copiii
Pubertatea este perioada schimbărilor fundamentale din viața copiilor. E o perioadă grea, confuză, plină de întrebări și neliniști, iar implicarea directă a părinților este elementară pentru a păstra și a crește relația părinte copil. În această etapă prăpastia dintre generații devine mai adâncă, dacă comunicarea nu este eficientă.
Cum definim pubertatea?
Pubertatea este, de fapt, tranziţia de la copil la adolescent. Este o perioadă în care schimbările la nivel psihic și psihic se țin lanț, iar majoritatea sunt copleșiți de aceste transformări.
Corpul elimina hormoni în cantități mari, iar schimbările sunt pe măsură: crește părul în zonele intime și la axilă, vocea se modifică, pielea și părul suferă modificări, iar corpul se înalţă și capătă volum în diferite arii. De parcă toate astea nu ar fi de ajuns, psihicul suferă și el modificări pe măsură: fetele devin mai emotive, mai dramatice, iar băieți, copleșiți de testosteron, devin mai violenți, mai furioși. Uneori, sentimentele se amestecă și tinerii se găsesc în situații neplăcute în care au reacțîi atipice. Adăugăm la starea de instabilitate dată de propiul corp, și dorința de a aparţine unui grup, frica de penibil și căutarea unui stil propriu, și deja înțelegem de ce au reacţiile pe care le au.
De ce sunt mai irascibili copiii la pubertate?
Cam cât de fericit ai fi dacă de pe o zi pe altă te-ai trezi și încă ceva ar fi diferit la tine? Cum ai reacționa dacă tot ce credeai că te definește se schimbă, lucrurile care ieri îți plăceau, azi nu îți mai plac, iar uneori ai niște reacții care te stânjenesc teribil?
Pe lângă toate astea, oamenii mari din viața ta nu înțeleg schimbările pe care le trăiești și au pretenția ca tu să fii echilibrat, când, în sinea ta se pornește furtuna? Uneori, la pubertate, tinerii nici ei nu au habar de ce sunt irascibili. Nu înţeleg nici ei.
Ce le spunem copiilor despre viața sexuală?
Când și zonele intime se schimbă, iar ei încep să devină conștienți de sexul opus mai mult decât ca de niște tovarăși de joacă, e timpul să vorbiți și despre viața sexuală, despre menstruație și sarcini. Părinții atenți, implicați, echilibrați, au discutat deja despre anatomia corpului uman, deci nu trebuie să explice cum este formată acesta, dar este timpul optim să discutați despre atracția sexuală, despre cum și de ce se întrețin relațiile sexuale și care poate fi deznodământul unei partide de sex fără protecție.
Dacă va gândiți că este stânjenitor să vorbiți despre sex cu cel pe care l-ați ținut în brațe zeci de nopți, pe care l-ați învățat să mănânce la masă sau ați fost lângă el la primii pași, gândiți-vă că își va lua informații din alte surse, iar pe internet poți găsi practic orice.
Ce trebuie să facem că să le usurăm tranziția de la copil la adolescent?
Tot ce putem face pentru ei în momentele astea de cumpăna este să le fim alături, să nu îi judecăm sau cicălim, să le oferim iubirea și respectul nostru ca până acum. Când totul este în continuă mișcare, părinții trebuie să le fie ancoră, piatră de temelie și un reper de echilibru și stabilitate. Dacă în această perioadă îi țineți aproape de sufletul vostru, nimic nu vă mai poate îndepărta.
Cum îi protejăm de influențele greșite?
Anturajele nocive reprezintă o adevărată amenințare pentru că, în această etapă de dezvoltare, ei își doresc să aparțină unui grup și sunt dispuși să facă orice pentru recunoașterea acelui grup. În această perioadă, părinții trebuie să facă eforturi suplimentare pentru a le cunoaște prietenii și a fi alături de ei fără să judece. Dacă acasă se simt neînțeleşi, vor căuta un loc unde sunt.