Tehnici de mindfulness pentru copii
![Tehnici de mindfulness pentru copii](https://www.safeforyou.ro/wp-content/uploads/2021/04/Tehnici-de-mindfulness-pentru-copii-624x400.jpg?x85145)
Mindfulness, o stare mult dorită de adulții copleșiți de stres și de efectele negative ale acestuia, ocupă o mare arie din dezvoltarea personală și prezintă o multitudine de tehnici ușor de aplicat pentru care sunt alocate resurse prețioase. Tehnicile care dau rezultare incredibile pentru o sumedenie de oameni au ajuns acum să fie folosite și pentru copii și în acest articol vedem cum le putem implementa eficient pentru cei mici.
Ce este „mindfulness”?
Mindfulness înseamnă o multitudini de tehnici care să îți permită să fii conștient de prezent, de reacțile propriului corp, de fiecare gând și trăire și să le accepți așa cum sunt, fără să fie judecate sau împărțite în categorii bune sau rele. A trăi viața având astfel de mindset, înseamnă a lua lucrurile așa cum vin, fără să te gândești la ce-o să fie sau cum ar putea să fie, înseamnă să nu gândești fiecare acțiune în avans, să „te lași dus de val”.
Viața trăită în acest fel este una echilibrată, savurând momentul, este o viață lipsită de stres, fără supărări, ranchiună sau răzbunare, în care și o simplă floare poate aduce mai multă bucurie decât alte experiențe luxoase.
Când putem începe aplicarea tehnicilor de mindfulness?
Cea mai pură și autentică aplicare a tehnicilor de mindfulness se observă la copiii mici, până în 2 ani. Dacă observi cu atenție un copil mic, o să vezi că trăiește fiecare emoție cu intensitate fantastică și lasă și bucuria și tristețea să îi inunde trupușorul și apoi să se ducă. Copilul mic nu are filtru, inhibiție, grija zilei de mâine, își urmează plăcerea cu determinare, la fel cum plânge din tot sufletul, indifent de ce spune lumea. După această vârstă se consolidează influența socială, adică copilul se abțină să plângă, să râdă prea zgomotos (pentru că e rușinos, deranjează, nu se cade), încep să apară grijile, anxietățile și așa, să inhibe una dintre cele mai pure experiențe a sufletului echilibrat, anume „mindfulness”.
Sigur, asta înseamnă că tehnicile de mindfulness ar trebui să existe în viața noastră încă de mici și să fie aplicabile și la 100 de ani, dar aplicarea acestor tehnici în mod conștient, asumat, poate începe chiar și la vârste fragede.
Care sunt tehnicile de bază de mindfulness pentru copii?
- Controlul respirației. Tehnicile de respirație sunt de mare ajutor pentru detensionare, iar prin acestea, copilul se poate liniști singur, în doar câteva minute cu sau fără context conflictual. De exemplu, inspirând, numeri până la 5, expiri numărând până la 5 (sau 10, după cum poate fiecare copil)
- Conștientizarea propriului corp – Ascultă inimioara cum bate, ce se aude în depărtare (cu focusare pe un sunet liniștitor ca melodia unei păsări), simte gâdilatul din talpa piciorului, unde se simte tristețea/bucuria?
- Conectare cu natura – plimbările în aer liber, în ritm liniștit, în mediu fără trafic, picnicul în pădure, la iarbă verde, toate ne inspiră și ne ajută să ne bucurăm de simplitatea naturii. Copiii se joacă singuri, în stilul lor specific în natură unde ochii și părerea lumii nu îi mai limitează.
- Povestea zilei. Ventilarea emoțiilor prin simpla exprimare a stărilor simțite de cel mic este de o importanță vitală. Pe lângă felul în care s-a alimentat, dacă a dormit sau dacă a fost ascultător, copilul trebuie să aibă șansa să exprime și emoțiile fie bune sau negative, să fie ascultat, sfătuit și încurajat.
Tehnicile de mindfulness nu sunt la fel de eficiente pentru toată lumea pentru că fiecare reacționează diferit. Oricare metodă aplicată trebuie să te lase liniștit, să ridice greutățile imaginare de pe suflet și să te facă să aștepți cu bucurie următoatea zi. Este important să ne ascultăm trupul și sufletul și să fim receptivil la nevoile acestora.