Ce știi despre ADHD?
De cele mai multe ori când auzim vorbindu-se despre ADHD, ne vine în minte imaginea unui copil hiperactiv, care vorbește tot timpul, nu respectă nicio regulă și refuză orice tip de disciplină, indiferent dacă este recompensat sau pedepsit. Un copil atât de energic încât toți cei din jurul lui ajung să fie epuizați. Totodată, cam aceeași ar fi descrierea și pentru un copil răsfățat. În ce constau diferențele?
În cazul persoanelor cu ADHD este vorba despre două categorii: cele în situația cărora predomină neatenția și cele în situația cărora predomină hiperactivitatea și impulsivitatea. Sunt și foarte mulți copii care au toate cele trei însușiri enumerate anterior, într-o măsură mai mare sau mai mică.
Neatenția, hiperactivitatea și impulsivitatea
Cazurile în care predomină neatenția sunt mai des întâlnite la fete. În astfel de situații, orice acțiune necesită mult efort mental. Temele de la școală sau planificarea și organizarea sunt greu de realizat pentru o persoană cu ADHD, pentru că este distrasă și tratează neglijent și superficial ceea ce deține și ceea ce are de dus la capăt. Instrucțiunile verbale prea complexe sunt greu de urmărit pentru persoanele cu ADHD și le este greu să mențină o conversație coerentă.
În cazul în care impulsivitatea și hiperactivitatea sunt caracteristicile dominante, persoana respectivă va fi într-o permanentă stare de agitație. Va vorbi foarte mult și îi va fi greu să demonstreze răbdare atunci când este cazul. Este genul de persoană care are nevoie să primească imediat ceea ce a cerut și are o atitudine extrem de riscantă în diverse situații, fără a putea evalua corect eventualele consecințe sau pericole.
Pentru ca diagnosticul de ADHD să fie unul real și corect, trebuie consultat un medic psihiatru sau neurolog atunci când copilul are 6 -7 ani, asta în cazul în care simptomele îi afectează viața socială și activitatea școlară. Până la vârsta respectivă, anumite comportamente sunt considerate că fiind specifice copiilor preșcolari.