Pubertate precoce (timpurie): consecințe și soluții
Prin „pubertate precoce” se definește succesiunea de schimbări prin care trece organismul copilului în timp ce acesta devine adult. Tot în perioada pubertății, oasele și mușchii cresc mai repede. La pubertate apar modificări din punct de vedere al dimensiunii și al formei organismului copilului, precum și din punct de vedere al funcțiilor reproductive ale acestuia. Pubertatea precoce apare de regulă înainte de vârsta de aproximativ opt ani în cazul fetelor și de aproximativ nouă ani în cazul băieților.
Blue Water de la Genera after shave cu alcool este un produsu cu parfum fresh, ce se aplică imediat după bărbieritul zilnic, „sigilând” pielea şi împiedicând acţiunea agenţilor patogeni care pot infecta eventualele răni.
Există posibilitatea ca pubertatea precoce să se manifeste prin creștere bruscă în înălțime, de aceea unii dintre copii sunt mai înalți decât alții care au aceeași vârstă. Având în vedere faptul că oasele acestor copii se dezvoltă mai devreme decât la ceilalți, se și opresc din creștere mai devreme decât în mod normal. Din acest motiv, la vârstă adultă, copiii cu pubertate precoce pot fi mai scunzi. Cu cât tratamentul adecvat este administrat mai din timp, cu atât mai ușor vor putea fi evitate anumite probleme în dezvoltarea normală a copiilor.
Cum se definește pubertatea precoce?
Practic, pubertatea este acea perioadă din viață fiecărui om în care are loc tranziția de la copilărie către adolescență. În vederea identificării pubertății precoce, în afară de examinarea medicală, specialistul va recomanda anumite teste specifice pentru a afla valorile nivelului de hormoni sexuali din organism. Examinările și testele sunt utile pentru a determina dacă respectivul copil suferă de pubertate precoce adevărată sau dacă semnele și simptomele indică de fapt pubertate precoce falsă.
Pubertatea precoce adevărată apare din cauza faptului că hipofiza și hipotalamusul încep să genereze hormoni, care la rândul lor ajung să activeze testiculele sau ovarele, acestea producând apoi estrogeni sau testosteron. Atunci când avem de-a face cu pubertate precoce falsă, înseamnă că mecanismele hormonale ale pubertății nu sunt active și că excesul de testosteron sau de estrogen poate să fie provocat de existența unei tumori care să secrete hormoni.
Cum se manifestă pubertatea precoce?
În cazul fetelor, pubertatea precoce se manifestă prin faptul că apare pilozitatea pubiană iar sănii încep să crească. De asemenea, apare și pilozitate axilară iar mirosul corporal începe să fie asemănător cu cel al unei persoane adulte. Printre simptomele de pubertate precoce în cazul fetelor se numără și prima menstruație, saltul de creștere și acneea.
În situația băieților, pubertatea precoce se manifestă prin mai multe semne, însă nu toate pot fi observate. Testiculele încep să se mărească, la fel și penisul și scrotul – de regulă după aproximativ un an de la mărirea testiculelor. Pubertatea precoce la băieți generează apariția pilozității faciale, precum și la cea din zona axilară și cea pubiană. De asemenea, transpirația începe să capete un miros neplăcut.
Se poate ca fetele și băieții la care apar semnele pubertății precoce să ajungă să sufere din cauza unor probleme de natură socială și emoțională, pentru că dezvoltarea corporală este mai evidentă în cazul lor decât în cazul celorlalți colegi și le poate favoriza apariția unor complexe de inferioritate. În vederea diagnosticării pubertății precoce este nevoie în primul rând de un consult medical, care va include identificarea anumitor probleme de sănătate ale copilului sau care apar în istoricul familial, precum și efectuarea unor teste imagistige și de laborator.
Pubertatea precoce (timpurie) – cauze și factori de risc
Există posibilitatea ca pubertatea precoce să fie determinată de mai multe cauze. Specialiștii au identificat două feluri de pubertate precoce, și anume centrală și periferică. În situația în care este vorba despre pubertate precoce centrală, avem de-a face cu o multitudine de schimbări din punct de vedere hormonal și fizic. De cele mai multe ori, acest tip de pubertate nu are o cauza anume. Pubertatea precoce centrală, în situații foarte rar întâlnite, poate să fie provocată de hidrocefalie, tumori sau traumatisme cerebrale, dar și de hipotiroidism sau de hiperplazia suprarenală congenitală.
Atunci când este vorba despre pubertate precoce periferică, înseamnă ce estrogenii și testosteronul sunt produși în exces. Există posibilitatea că acest tip de pubertate să fie provocat și de folosirea unor creme sau a unor unguente cu testosteron sau estrogen, de tumori testiculare sau de chisturi ovariene, precum și de o tumoră a glandelor suprarenale. De asemenea, la unii băieței cu vârsta cuprinsă între unu și patru ani, poate să apară producție timpurie de testosteron pe fondul unei mutații genetice.
În foarte multe dintre cazurile de pubertate precoce, de vină este greutatea corporală prea mare pe care o are copilul pentru vârsta respectivă. Trebuie ca părinții să aibă în vedere faptul că există alimente care conțin steroizi sexuali și să le elimine din hrana copiilor.
Ce tratament se impune în cazul pubertății precoce?
Scopul tratamentului care se impune în caz de pubertate precoce este acela de a încetini într-o oarecare măsură ritmul cu care se manifestă afecțiunea. Tratamentul administrat ajută la prevenirea apariției menstruației precoce, precum și la încetinirea procesului de creștere a oaselor. În acest fel, dezvoltarea psiho – socială a copilului va fi una cât mai normală. Este important ca tratamentul pentru pubertate precoce să fie prescris în funcție de cauza care a declanșat afecțiunea. Există însă și situații în care specialistul nu poate să identifice o cauză anume pentru pubertatea precoce, motiv pentru care copilului nu i se va administra niciun fel de tratament.
Este nevoie ca medicul să urmărească timp de mai multe luni felul în care copilul reacționează la tratament, pentru a observa dacă afecțiunea se ameliorează sau dacă este necesar să fie luate alte măsuri pentru a o trata.