Schimbări emoţionale după naştere
A deveni mamă presupune confruntarea cu o mulţime de emoții, care apar și se dezvoltă odată cu ființa care începe să crească. Cu siguranță că aceste emoții sunt de dorit a fi pozitive, de iubire, de fericire fără egal, care nu se compară cu nimic din ceea ce ai întâlnit în viața ta. Dar ce te faci atunci când apare, teama că nu vei știi să te descurci, că nu vei fi o mama bună, că nu vei crește copilulul bine?
Farmaciştii Catena recomandă StresControl de la Naturalis, un supliment alimentar cu rol benefic asupra stărilor emoţionale şi pentru îmbunătăţirea capacităţii organismului de a se adapta la stres.
Cum percepe mama schimbările fizice și emoționale după naștere
Nașterea este trăită de unele mame ca o separare dramatică ce poate reactiva în plan emoțional frici și temeri din trecut, sentimente de pierdere și abandon. Copilul nemaifiind parte integrantă, nu mai există sentimentul de împlinire. Din păcate, semnele unei stări depresive sunt ascunse în spatele modificărilor psihologice și desigur fiziologice ce apar imediat după naștere și nu sunt explicate noilor mame. Există în primul rând schimbări comportamentale: la nivel alimentar, de modificare corporală, de tulburări de somn sau de modificare a apetitului sexual. În general, copilul trece pe primul plan, mama rămânând în planul doi al atenției specialiștilor. Datorită faptului că toată lumea consideră maternitatea menirea supremă a femeii pe pământ, ideea că tânăra mama ar putea avea o tulburare în plan emoțional pare de neînțeles.
Pentru mamele care întâmpină probleme cu somnul din cauza suprasolicitării si a efortului fizic sau intelectual, farmaciştii Catena recomandă Naturalis SomnControl. Este un supliment alimentar care ajută la diminuarea oboselii şi la o mai bună funcţionare a sistemului nervos, reducand stresul şi îmbunătăţind calitatea somnului.
Factori declanșatori ai schimbărilor emoționale
Încă din 1978 s-a scris despre tulburările la nivelul glandei tiroide ca fiind frecvente în perioada post- natală, desigur existând și o mare vulnerabilitate la nivel biologic. Nașterea unui copil reprezintă un eveniment de viață care trebuie primit ca atare și asumat de întreaga familie, nu doar de mamă. Contextul socio-cultural în care îşi desfășoară existența are și el un rol foarte important. Epoca modernă vine cu influențele ei în diversele stadii de dezvoltare a sarcinii și cu precădere după aceea. Există în acest moment școli pentru părinți, cursuri de parenting, psihoterapeuți care te ajută să înțelegi și să îți integrezi noua viață.
Stări emoționale cu care se poate confrunta proaspătă mămică
Orice schimbare la nivel fizic pentru femei reprezintă de cele mai multe ori un factor de stres. Când rămâne însărcinată, bucuria acestei minuni poate fi o sursă posibilă de stres datorită modificărilor la nivel corporal. După spusele lui Selye – biochimistul care a introdus în știință, noțiunea de stres, reacția la stres este nucleul adaptării însăși: ” În timp ce stresul se reflectă în suma modificărilor nespecifice generate de expunerea continuă la un stresor, în dezvoltarea lor în timp, sindromul general de adaptare încorporează toate aceste modificări determinate de expunerea continuă la stresor.”
Chiar punerea bebelușului pe primul plan de către mamă și ignorarea propriilor simptome duce la o stare de depresie mascată pe care aceasta o poate consideră firească.
- Baby blues – reprezintă o nostalgie hiperestezică legată de originile pierdute, de readucerea aminte a stării de copil, cu o anxietate crescută, cu un plâns mai facil, tristețe fără motiv aparent, care se remite după 2 săptămâni și nu necesită ajutor specializat.
- Depresia post partum – are o durată mai lungă de manifestare, poate dura până la un an, cu o creștere a intensității manifestărilor emoționale: stare depresivă accentuată, culpabilizare, scăderea stimei de sine, a interesului pentru viață și pentru propriul copil, tristețe fără motiv. Pentru aceasta fiind necesar ajutor specializat.
Simptomele tulburărilor emoţionale după naştere
Emoțiile, deși interpretate în diverse moduri de către intelect reprezintă o experiență corporală. Fiecare emoție poate fi resimțită diferit de la femeie la femeie. Unele, datorită sentimentului de pierdere, de gol care se instalează imediat după naștere ajung să treacă prin stări emoționale extrem de variate: insomnie, stări de iritabilitate, tulburări de dispoziție, hipersensibilitate și anxietate, neliniște față de copil, pierderea energiei, lentoare, nevoia de companie, oboseală, lipsa de calm. Până la 6-8 săptămâni, mama învață să se descurce cu ceea ce presupune noua ei viață și să se organizeze mai bine. Însă problema apare atunci când simptomele se adâncesc, în loc să se diminueze.
Există și factori psihici care se presupune că ar contribui la această stare și anume: existența unor nevroze sau stări depresive preexistente, neînțelegeri în cuplu, un refuz la nivel inconștient al sarcinii.
Cum se previn tulburările emoționale post-natale
Sănătatea mentală și emoțională a tinerei mame este foarte importantă în acest context. Este necesar suportul mai ales la persoanele cunoscute cu vulnerabilități. Suportul partenerului este esențial în aceste momente în care cei doi parteneri trebuie să își asume atât perioada dinaintea nașterii cât și după aceea. Modul în care se simte mama, atât fizic dar mai ales psihic are un rol primordial în sănătatea bebelușului și de aceea este important ca și sănătatea ei să fie pe primul loc.