Sanatatea bebelusului nascut din mama surogat
Conceptul de mama surogat presupune ca o femeie sa poarte o sarcina pentru un cuplu care nu poate avea copii biologici in alta maniera.
Tipuri de sarcina surogat
Exista doua tipuri de sarcina surogat: sarcina surogat traditionala, in care mama surogat este purtatoare a unei sarcini rezultata in urma fecundarii ovulului ei de spermatozoizii barbatului din cuplul doritor, si sarcina surogat gestationala, in care este transferat la mama surogat un embrion rezultat din materialul genetic al ambilor parinti din cuplul doritor. In cea de-a doua dintre situatii, bebelusul nu este inrudit cu mama surogat, embrionul parintilor biologici fiind obtinut dupa fertilizare in vitro si implantat ulterior in uterul mamei surogat.
Ideea de sarcina surogat a fost pentru prima data definita la inceputul anilor 1980, cand primul contract sau acord de sarcina surogat a fost enuntat. Prima sarcina surogat a fost dusa cu bine la termen in 1985. Totul era posibil datorita pasului monumental realizat in medicina reproducerii, si anume nasterea, in 1978, a primului bebelus rezultat in urma unei proceduri de fertilizare in vitro. De atunci si pana in prezent, sarcina surogat a fost atat acceptata, cat si controversata. Exista, in prezent, tari in care este interzisa complet, tari in care se accepta doar sarcina surogat in urma careia mama surogat nu primeste niciun folos material sau in care mama surogat este platita pentru serviciile sale si tari in care nu exista niciun consens legal in legatura cu aceasta procedura. Romania se afla printre tarile in care nu exista legi care sa aprobe, reglementeze sau sa interzica sarcinile surogat.
Din punct de vedere al sanatatii mamei surogat si a bebelusului, exista urmatoarele posibile probleme:
- Risc de infectie al mamei surogat atunci cand se realizeaza embriotransferul;
- Risc mai mare de avort spontan, sarcina oprita in evolutie;
- Riscul unei sarcini multiple, atunci cand sunt transferati mai multi embrioni;
- Orice tip de complicatie obstetricala, ca in cazul oricarei alte sarcini;
- Boli genetice transmise embrionului, cauzate de materialul genetic al parintilor biologici;
- Boli infectioase ale parintilor biologici, transmise embrionului;
- Boli infectioase dobandite de embrion/fat in timpul sarcinii de la mama surogat. Mama surogat poate suferi de infectii cronice inainte de sarcina sau se poate infecta in timpul sarcinii;
- Afectiuni congenitale ale unui embrion altfel sanatos la implantare, din cauza unor comportamente la risc ale mamei surogat: lipsa profilaxiei cu acid folic, fumat, consum de alcool, narcotice, administrarea de medicamente dovedite a avea efect teratogen sau daunatoare in sarcina;
- Anxietate, depresie post-partum, psihoza post-partum pentru mama surogat;
- Hipertensiune arteriala, preeclampsie, eclampsie, diabet gestational pentru mama surogat.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu
un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la
25%.
Text: Dr Alexandra Barzan, medic pediatru