[Ghid de prim ajutor util părinților] Ce faceți când cel mic suferă arsuri cu lichide fierbinți?
Conform statisticilor, arsurile (în special cele provocate de lichid fierbinte) reprezintă cel mai des întâlnit tip de accidentare în cazul copiilor. Se poate ca unele dintre aceste arsuri să fie minore și să nu existe motive de îngrijorare din cauza lor, cele mai multe arsuri de acest fel putând să fie tratate fără probleme la domiciliu. Din păcate, există și situații în care arsurile sunt severe și este nevoie de intervenția cadrelor medicale specializate pentru a le vindeca. De cele mai multe ori, copiii suferă arsuri cu lichide fierbinți în urma manifestării curiozității sau a nevoii de a explora și de a încerca tot felul de lucruri și de situații.
Lapte de corp cu absorbţie rapidă de la Rilastil, gama Dermastil Pediatric este indicat pentru tratamentul zilnic al pielii delicate a bebelușilor și copiilor. Îmbogățit cu Omega 3, 6, 9, unt de shea, provitamina B5 și vitamina E, hidratează și hrănește pielea în profunzime, contracarând uscăciunea, mâncărimea, roșeața și iritația pielii.
Cercetătorii au remarcat faptul că cei mai mulți dintre copiii care suferă arsuri cu lichide fierbinți nu ajung să primească primul ajutor așa cum ar trebui. În afară de faptul că lichidele fierbinți reprezintă principala cauza a arsurilor, specialiștii au remarcat și faptul că aproximativ trei sferturi dintre copiii accidentați astfel au vârsta mai mică de doi ani. Clasificarea arsurilor se face în funcție de gradul de severitate al acestora, astfel pot să existe arsuri de gradul 1, 2 sau 3. Este esențial că orice arsură să fie tratată cât mai rapid pentru scăderea temperaturii la nivelul zonei afectate și pentru a reduce pe cât posibil lezarea pielii sau a țesutului subcutanat – în cazul în care arsura este una majoră.
Primul ajutor în cazul arsurilor cu lichide fierbinți la copii
În special în cazul sugarilor și al copiilor mici, pielea este mai sensibilă și este nevoie de mai multă grijă pentru a o proteja. Este important să conștientizați care sunt cele mai comune cauze care duc la opărirea copiilor, pentru că astfel puteți să preveniți aceste accidente. În multe dintre situații este vorba despre opărire care apare din cauza unor aburi, din cauza băilor prea fierbinți, a lichidelor sau a alimentelor foarte fierbinți, a capacelor de la ibrice lăsate nesupravegheate. Desigur, arsurile pot să apară și din cauza contactului direct cu flăcările. De asemenea, pot fi și arsuri chimice – provocate de înghițirea unor soluții de curățare, dar și arsuri electrice – care apar la contactul cu cabluri neizolate sau dacă cel mic atinge greșit prizele.
Îndepărtați imediat hainele copilului
Dacă arsura survine în urma contactului cu un lichid fierbinte, este esențial să îndepărtați cât mai repede hainele copilului. Este important de avut în vedere faptul că arsura se adâncește pe piele din cauza contactului cu hainele stroipte cu lichid fierbinte. Odată hainele îndepărtate, bandajați zona rănită cu ce aveți curat la îndemână, eventual un cearșaf.
Țineți rana sub apă la temperatura camerei timp de 15 minute
Este o măsură valabilă în cazul în care aveți de-a face cu arsuri de întindere limitată. În situația în care arsurile se întind pe mai mult de 10% din suprafața corporală, puteți să folosiți comprese îmbibate cu apă, de asemenea la temperatura camerei, tot pentru o durata de aproximativ un sfert de oră.
Dacă arsura este una majoră, duceți urgent copilul la spital
În cadrul oricărui spital județean există secție specială pentru arsuri și chirurgie plastică, aceste centre fiind destinate inclusiv copiilor care suferă arsuri medii sau majore.
Chemați salvarea
Trebuie să știți că arsurile copiilor sunt considerate ca având grad de risc maxim, motiv pentru care reprezintă o prioritate pentru serviciul de ambulanță. În situația în care copilul care suferă arsura are vârsta mai mică de doi ani, trebuie apelat serviciul medical de urgență. De asemenea, trebuie să chemați salvarea dacă arsura depășește dimensiunea de câteva palme sau dacă aveți suspiciunea că arsura a afectat și căile respiratorii. Ajutor medical de urgență trebuie să cereți și dacă arsura suferită de cel mic vine pe fondul unui handicap, al unor boli sau a unor carențe identificate anterior.
Ce să nu faceți în caz de arsură
Chiar dacă ați auzit de tot felul de „leacuri” pentru arsuri, este bine să nu va folosiți de astfel de „alternative” pentru că pot să facă mai mult rău și să agraveze problema. Când cel mic suferă arsuri cu lichide fierbinți, nu folosiți sprayuri sau unguente. De asemenea, nu aplicaţi în niciun caz bulion, iaurt, miere, ou, ulei, pământ sau orice altceva peste rana provocată de arsură. Nu folosiți antiseptice sau alcool și nu puneți gheață peste arsură.