Top 5 factori de risc în sarcină
Decizia de a deveni mamă trebuie să fie una responsabilă, întrucât dezvoltarea fizică şi psihică a copilului ţine de cât de implicată este mama în evoluţia armonioasă a sarcinii. Sarcina trebuie planificată cu grijă şi un stil de viaţă cât mai sănătos şi lipsit de stres. Potrivit studiilor, o femeie sănătoasă are cel puțin 6 factori de risc preconceptionali. Evaluarea riscurilor este foarte importantă înainte de concepție, când prognosticul nou-născutului poate fi influențat prin intervenții precoce.
Obiceiuri ale mamelor care pot afecta sănătatea copiilor
- Tutunul. Vorbim de o relație doză – răspuns între fumatul masiv de tigări și morbiditatea și mortalitatea fetală crescută. Studiile actuale nu au identificat încă un mecanism fiziologic clar, însă există un risc crescut pentru:
- dezlipire prematură de placentă
- sângerare în timpul sarcinii
- ruptură prematură de membrane
- placentă praevia
- prematuritate
- avort spontan
- sindrom de moarte subită a copilului
- greutate scăzută la naștere
- suferință respiratorie
- reducerea cantității de lapte matern
- Droguri. Consecințele materne și fetale ale consumului de droguri în sarcină depind de drogul ingerat. Efectele dăunătoare ale consumului de droguri includ:
*Cocaina– consumul de cocaină a fost asociat cu următoarele riscuri:
- dezlipire prematură de placentă
- naștere prematură
- greutate scăzută la naștere
- sindrom de sevraj neonatal
- anomalii neurologice și de comportament la nou- născu
*Opiacee – folosirea acestora în timpul sarcinii duce la risc crescut de:
- greutate scăzută la naștere
- sindrom de sevraj neonatal
- moarte fetală
*Marijuana – consumul de marijuana poate duce la apariția feților cu greutate mică la naștere și anomalii congenitale.
- Cafeina. Femeia însărcinată consumă frecvent băuturi care conțin cafeină, însă nu s-a dovedit că există o legătură între ingestia de cafeină și riscul de anomalii congenitale sau avortul spontan. Totuși, consumul cafeinei a fost asociat cu greutate scăzută a fătului la naștere. Este recomandat ca femeia însărcinată să nu consume mai mult de o ceașcă de cafea pe zi.
- Alcoolul. Abuzul de alcool pe lângă că influențează sănătatea mamei, el are influențe și asupra fătului determinând o serie de anomalii care fac parte din sindromul alcoolic fetal. Acest sindrom are mai multe grade de severitate. Severitatea implicării fetale este de obicei raportată la cantitatea de alcool consumată și vârsta gestațională la care fătul este expus, însă relația între alcool și efectele fetale nu este una de tip doză-răspuns. Deși la ora actuală nu sunt cunoscute efectele consumului ocazional de alcool asupra fătului, medicii recomandă abstinența de alcool pe parcursul sarcinii.
- Stresul. Potrivit specialiştilor, stresul prelungit al mamei creşte concentrația de hormoni ai stresului din lichidul amniotic, putând avea efecte negative asupra dezvoltării fătului. Astfel, nivelul de stres la care este supusă mama în perioada sarcinii poate influenţa modul în care copilul va răspunde la provocările vieţii, cât şi dezvoltarea şi sănătatea lui ca adult.
Farmaciile Catena întâmpină mămicile, dar și femeile care se pregătesc să rămână însărcinate, cu cardul Mama și Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de până la 22%.