Depresia anxioasa
Depresia reprezinta o tulburare afectiva majora.
Care sunt simptomele depresiei?
Femeile se plang adesea de sentimente de neajutorare, de vina nejustificata, indiferenta fata de orice, tristete prelungita, accese inexplicabile de plans, irascibilitate, dificultati de concentrare, ganduri de moarte, tentative de suicid, pierderea apetitului sau cresterea sa, insomnie sau nevoie crescuta de somn, afectiuni somatice si, nu in ultimul rand, pierderea apetitului sexual. Totodata este important de mentionat faptul ca depresia se poate manifesta la indivizii vulnerabili in fata stresului social, din ce in ce mai sporit in zilele noastre, si care au un grad de sensibilitate sporit. Stresul psihic antreneaza o participare complexa a intregului organism prin cresterea colesterolului si a acizilor grasi sangvini, cresterea presiunii sangvine, dureri articulare si inflamatii, cresterea glicemiei, scaderea imunitatii, scaderea libidoului, cresterea metabolismului, tahicardie, cresterea aciditatii gastice etc. Aceasta devitalizare energetica se poate transforma cu usurinta intr-o depresie in toata regula.
Anxietatea pe fondul depresiei
Aparuta in situatii noi, anxietatea il ajuta pe om sa se adapteze mai bine. Alaturi de teama si instinctul de a fugi, aceasta este un mecanism de aparare impotriva unui pericol. Insa, atunci cand aceste temeri devin cvasipermanente si impieteaza asupra vietii cotidiene, apare anxietatea patologica. Anxietatea patologica este o teama fara obiect, care deformeaza perceptia asupra experientei traite in prezent in raport cu viitorul presimtit ca ostil, fata de care se instaleaza o stare de alerta. Persoana are convingerea neputintei si dezorganizarii sale in fata pericolului. Simptomatologia vegetativa generatoare de disconfort somatic intretine un cerc vicios prin care anxietatea se autoalimenteaza.
Pentru a deslusi daca o persoana sufera de depresie anxioasa, este necesar ca simptomelor depresiei sa li se alature cele ale tulburarii anxioase, si anume: ingrijorare si neliniste greu de controlat, tonus muscular crescut exprimat prin agitatie si cefalee, si simptome gastro-intestinale si cardiovasculare. De asemenea, cele mai comune simptome sunt nervozitatea, tremor, tensiune musculara, transpiratii, ameteala, palpitatii, disconfort gastric si, nu in cele din urma, problematici de natura sexuala.
Tratamentul depresiei anxioase
In general, anxietatea se trateaza cu o terapie combinata, usor accesibila. Medicamentele sunt tratamentul de electie. Uneori, acestea se folosesc singure. Alteori, se folosesc in asociere cu terapia comportamentala sau cu alte tehnici de psihoterapie.
Studiile arata ca, sub un tratament corect, la 70% dintre pacienti tulburarile anxioase se amelioreaza.
Pentru a realiza un tratament complex si eficient, este utila combinarea tehnicilor de relaxare cu informarea pacientului asupra originii simptomelor si invatarea tehnicilor de controlare a anxietatii provocate de gandurile parazitare. Un pachet de sedinte de consiliere psihologica combinate cu tratament medicamentos recomandat de un medic psihiatru reprezinta cheia iesirii de sub auspiciul anxietatii patologice.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei