Vulvodinia – cauze, simptome, tratament
Vulvodinia este definita ca durerea cronica resimtita la nivelul vulvei, fara cauza cunoscuta. Pana de curand, aceasta afectiune nu era recunoscuta ca o boala ca atare.
Vulvodiniile pot fi clasificate in:
– Vulvodinia generalizata – durerea intregii vulve; durerea poate sa fie pemanenta sau ocazionala.
– Sindromul vestibular – durere la nivelul vestibulului (vestibulul este reprezentat de introitul vaginal); apare sub forma de arsura la atingere sau presiune – caracteristic in contactul sexual.
Care sunt cauzele vulvodiniei?
Vulvodinia reprezinta durerea cronica fara cauza cunoscuta. S-a demonstrat ca nu exista nicio legatura intre bolile cu transmitere sexuala si vulvodinie, dar acestea trebuie excluse in cursul stabilirii diagnosticului. Printre cauzele propuse se numara: traumatisme la nivelul traiectelor nervoase, hipersensibilitate locala, spasme musculare, alergii la diverse substante chimice, modificari hormonale, istoric de abuz sexual, folosire excesiva de antibiotice.
Cum se manifesta vulvodinia?
Desi initial se credea ca aceasta este o boala caracteristica femeilor caucaziene, s-a demonstrat ca si celelalte etnii sunt afectate. Varsta debutului poate varia de la 10-11 ani pana la 60-70 ani. Simptomele au de obicei debut brusc si pot dura de la cateva luni la ani.
Pacientele pot experimenta senzatia de arsura, intepatura, uscaciune, mancarime sau durere, simptome care pot fi permanente sau pot aparea cu ocazia anumitor activitati: act sexual, mers, calarit, mers cu bicicleta etc. Intensitatea acestor simptome este de obicei crescuta, pacientele asemanand-o cu “o taietura de cutit” sau senzatia “de turnare de acid pe piele”. La examenul clinic, vulva poate avea un aspect normal sau poate prezenta un usor edem. Desi nu este o afectiune amenintatoare de viata, vulvodinia poate avea un impact social major, pacientele nemaiputand sa-si desfasoare normal activitatile zilnice sau viata intima. Diagnosticul este practic un diagnostic de excludere, eliminand pe rand alte patologii asociate care pot da dureri la nivel vulvar.
Tratamentul vulvodiniei
Nu se cunoaste un tratament curativ, insa pot fi adoptate o serie de metode cu scopul de a ameliora calitatea vietii. Se evita folosirea anumitor sapunuri/detergenti, hartie igienica/servetele umede cu parfum, spermicide, creme contraceptive, se foloseste lenjerie din bumbac si imbracaminte lejera. De asemenea, se evita activitatile care exercita presiune la nivelul zonei vulvare: ciclism, calarie etc.
Se pot aplica topice locale cu anestezic sau creme cu estrogeni. De asemenea, pot ajuta exercitiile de fortifiere a musculaturii pelvine si exercitiile de relaxare.
Text: Dr Stavri Andreea
medic specialist obstetrica-ginecologie