Dependența de internet și telefon la copii: cum o gestionezi
Chiar dacă nu putem ignora progresul pe care îl reprezintă internetul și tehnologia modernă pentru umanitate, este bine să nu scăpăm din vedere faptul că avem de-a face cu un fenomen care ne schimbă destul de mult personalitatea și comportamentul. Deciziile pe care le luăm ajung să fie influențate de informațiile (de multe ori contradictorii) găsite pe internet. Dependența pe care o provoacă folosirea în exces a rețelelor de socializare ajunge să ne consume foarte mult timp și foarte multă energie.
Pe de altă parte, fotografiile și filmările din zona social – media sunt de cele mai multe ori editate și pot ajunge să formeze urmaritorilor o părere eronată despre propria persoană. În plus, cei mai mulți dintre oameni postează exclusiv evenimente fericite din viețile lor (vacanțe, petreceri, cumpărături, etc.) și foarte mulți dintre cei care văd aceste postări ajung să creadă că viețile lor sunt mai puțin interesante. În special în situația părinților, este esențial ca aceștia să aibă grijă cât timp petrec copiii lor pe internet și mai ales pentru ce.
Sfaturi pentru a gestiona corect dependența de internet și telefon la copii
Este esențial să conștientizăm că dependența de internet și de telefonul mobil reprezintă o tulburare din punct de vedere al controlării impulsurilor, similară cu dependența de jocuri de noroc, alcool, tutun sau substanțe psihoactive interzise de lege. Exact ca și în cazul persoanelor care suferă din cauza dependențelor amintite anterior, persoanele dependente de internet ajung să petreacă din ce în ce mai mult timp în acest mediu virtual și să treacă prin stări negative atunci când nu au acces la rețea sau la telefonul mobil.
Sunt situații în care copiii nesupravegheați ajung să petreacă foarte multe ore consecutiv navigând pe internet, fără să se dezlipească de ecranul telefonului, al tabletei sau al computerului. Timpul alocat somnului nu mai este suficient iar capacitatea de concentrare a copilului scade, ceea ce îi afectează performanțele școlare mai devreme sau mai târziu. De asemenea, copilul respectiv poate ajunge să întâmpine dificultăți din punct de vedere al relaționării cu alte persoane și poate fi afectat de numărul mare de postări violente sau false. Părinții trebuie să ia măsuri, iar specialiștii au câteva sfaturi care să îi ajute în această direcție.
1 Limitați pe cât posibil accesul la internet al copilului
Majoritatea specialiștilor susțin că este ideal că părinții să nu permită copiilor cu vârstă mai mică de doi ani accesul la tehnologie. După depășirea acestei vârste și până la vârstă de cinci ani, specialiștii recomandă părinților să nu îi lase pe copii să folosească internetul sau telefonul mai mult de o ora în fiecare zi.
2 Asigurați-va că aplicațiile instalate sunt adecvate vârstei copilului
Este foarte important să aveți grijă ce aplicații sunt instalate pe telefonul, tableta sau computerul la care au acces copiii. Chiar dacă unele dintre ele nu prezintă riscuri pentru o persoană adultă, îi pot afecta însă pe copii.
3 Urmăriți paginile pe care copiii le vizitează
În afară de atenția acordată aplicațiilor la care are acces copilul, este esențial ca părinții să cunoască și care sunt paginile pe care le vizitează acesta. Având în vedere că aproape oricine poate să publice aproape orice în spațiul virtual, obligația părinților este de a restricționa accesul copiilor către pagini cu un conținut îndoielnic. De asemenea, este important că părinții să formeze copiilor o gândire critică și să le asigure o educație care să le permită să facă diferența între ce este rău și ce este bine pentru ei.
4 Fiți un exemplu bun pentru copii
Cei mai mulți dintre părinți știu deja că felul în care se comportă este imitat de către copiii lor. Cu cât petreceți mai mult timp pe internet și cu cât va desprindeți mai greu din ecranul telefonului, cu atât crește și riscul ca cel mic să observe acest comportament și să îl considere un model bun de urmat. În niciun caz nu trebuie să petreceți mai mult timp navigând pe internet (sau prin diverse aplicații) decât petreceți cu copilul dumneavoastră.
5 Apelați la ajutorul unui specialist
În situația în care părinții remarcă anumite schimbări negative ale comportamentului și atitudinii copiilor, este ideal să apeleze la un psiholog specializat în astfel de cazuri. De multe ori, dependența de internet și telefon a copiilor nu poate să fie gestionată doar de către părinți. Este important că părinții să își depășească prejudecățile vis a vis de consultarea unui psiholog și să ceară ajutor specializat atunci când situația impune un astfel de consult.
6 Implicați copiii în activități care să îi țină departe de internet și telefon
Încercați să îndreptați atenția copilului către practicarea unui sport sau înscrieți-l la un curs pentru a învăța să cânte la un instrument muzical. Puteți încerca să îi sugerați și alte hobby-uri, ca de exemplu pictura sau dansul. Mergeți mai mult cu copilul la plimbare în natură și nu așteptați până la punctul în care această dependență ajunge să le provoace depresie, anxietate sau alte probleme de acest fel.