Convieţuirea cu persoane toxice
Persoanele toxice ne consumă energia, ne cresc nivelul de anxietate și cu alte cuvinte, ne fac viața un coșmar. Dacă contactul cu astfel de om este obositor, locuitul cu un astfel de om este pur blestem și transformă chiar și cel mai frumos destin, într-un coșmar.
Cum se comportă o persoană toxică?
Persoana toxică are caracteristici variate de la om la om pentru că suntem diferiți și sunt doar anumite aspect care ne deranjează cu adevărat. Poate pe unii îi deranjează o persoană vorbăreață, poate pentru alții e dificil să trăiască alături de oameni băgăreți, dar când vine vorba de persoane toxice, în toate situațiile se îndeplinesc următoarele criterii:
- Sunt egoiști. Persoana de acest tipar se gândește la binele său suprem, fără să fie interesată că face rău celorlalți. Uneori egoismul lor se poate extinde și la anumiți membrii ai familiei, cei pe care îi preferă de obicei. Astfel încât se fac diferențe considerabile.
- Nu respectă dreptul celorlalți la intimitate. Nu îi pasă că alți oameni preferă să facă lucrurile în stilul personal sau că nu trebuie să știe chiar tot, drept urmare, invadează intimitatea tuturor, fără rușine.
- Sunt manipulatori. Pot plânge la comandă, pot răstălmăci cuvintele, pot minți sau omite anumite aspecte doar pentru a-și îndeplini ce și-au propus, fix cum le place lor, nu cum e mai bine pentru ceilalți.
Bârfesc sau se bucură când altora nu le merge bine. Persoana toxică nu se concentrează asupra lucrurilor pe care ar putea să le facă pentru a-i fi mai bine, ci spune lucruri neplăcute despre ceilalți din cauza frustrării și a faptului că preferă să facă rău, nu bine.
Cum îți poate afecta viața conviețuirea cu o persoană toxică?
După cum se vede, un astfel de om are unele „calități” care îl fac greu de tolerat, iar a locui zi de zi cu un așa individ reprezintă o provocare. A locui cu o persoană toxică, poate avea efecte negative din multe puncte de vedere. Pot apărea stări anxioase, depresie, somatizare, unii oameni pot dezvolta dependența de anumite substanțe, toate fiind efecte ce vă pot afecta pe termen lung.
Soluții pentru a-ți face viața mai ușoară
Uneori, câteva mici schimbări te pot ajuta să îți crești calitatea vieții și să prosperi. În cazul conviețuirii cu persoanele toxice poți încerca următoarele lucruri:
- Pleacă. Dacă plata unei chirii și cheltuielile aferente te sperie, faptul că vei avea liniște sufletească te va liniști. E foarte greu să te descurci pe cont propriu, dar măcar vei scăpa de un om toxic.
- Impune limite clare. Persoanele toxice caută oameni vulnerabili care să le fie victime. A impune limite respectuos te va scuti de ceva stres.
- Fă-ți un spațiu doar al tău. Orice om are nevoie de un refugiu. Fă ca o cameră să fie refugiul tău, sanctuarul tău. Poți chiar să încui camera pentru mai multă intimitate. Dacă asta nu se poate, măcar fă ca un colt din locuință să te reprezinte și să îți dea o stare de bine.
- Povestește altui om. Cu toții avem nevoie să fim auziți și ascultați, iar a povesti unui alt om situația ta, te poate ajuta să te simți mai bine și, poate, chiar primești și sfaturi pertinente.
- Nu accepta abuzul. În momentul în care un om cu care locuiești devine abuziv, fie fizic, fie psihic, nu ezita să ceri ajutorul!
Ce faci atunci când nu ai alternativă și nu te poți îndepărta?
O situație cu adevărat tristă este a celor care nu se pot îndepărta. Vorbim de adolescenți, copii, persoane șantajate, pentru care plecatul în lume nu e o soluție. Când lucrurile se agravează considerabil, nu uitați că puteți cere ajutorul serviciilor sociale sau a poliției. Nimeni nu merită să trăiască cu frică.
Farmaciştii Catena recomandă StresControl de la Naturalis , supliment alimentar cu efect benefic asupra stărilor emoţionale şi a capacităţii organismului de a se adapta la situaţiile de stres. Mai multe detalii despre produse găsiţi AICI.