Negii genitali – simptome, cauze, diagnostic, tratament
Negii genitali (veruci sau vegetatii), numiti si Condyloma Acuminata, sunt reprezentati prin leziuni genitale care apar in urma unei infectii cu HPV (human papilloma virus), fiind o boala cu transmitere sexuala. Boala afecteaza ambele sexe, insa femeile sunt afectate in proportie de 67%. De remarcat ar fi faptul ca infectia cu HPV creste riscul de aparitie a cancerului anal/genital. Exista peste 70 de subtipuri ale virusului iar dintre acestea aproximativ jumatate pot cauza cancer ano-genital. Infectia este asociata cel mai frecvent cu activitatea sexuala, fiind principala cale de transmitere, insa aceasta infectie poate sa apara si la indivizii care au o imunitate scazuta (cum ar fi cei infectati cu virusul HIV).
Simptomele negilor genitali
In cazul infectiei cu HPV, este posibil sa nu apara niciun simptom, insa nu exclude existenta infectiei si eventualitatea de a progresa catre un cancer de col uterin (de aceea se recomanda anual efectuarea unui test Babes Papanicolau pentru depistarea leziunilor precanceroase sau canceroase de la nivelul colului uterin; cancerul de col uterin nu prezinta simptome decat in stadii tardive). Daca infectia nu este asimptomatica, atunci apar negii genitali – sub forma unor leziuni de culoarea pielii sau roz, putand lua diferite forme si marimi: de la negi mici si unici, la negi multipli si proeminenti, formand niste placi dure; practic, negii apar in toata aria genitala, fie cativa adunati intr-un singur loc, fie mai multi asezati pe o suprafata mai intinsa. Aceste leziuni nu provoaca nici durere, nici mancarimi la acel nivel si sunt tipice pentru infectia cu HPV.
Diagnosticul negilor genitali
Diagnosticul acestei infectii se face fie prin observarea acestor leziuni la nivel anal/genital, fie prin efectuarea unor teste care pot depista prezenta infectiei cu acest virus in organism; mai mult decat atat, se pot face niste teste specifice care identifica subtipul de virus care a cauzat infectia.
De asemenea, este de retinut faptul ca se cunosc acele subtipuri ale virusului care prezinta un risc mai mare de aparitie a cancerului anal/genital si atunci se efectueaza frecvent teste care sa depisteze in mod special acele tulpini nocive ale virusului.
Metode de tratament al negilor genitali
Tratamentul acestor leziuni cuprinde mai multe metode; niciuna dintre metodele de tratament utilizate nu vindeca infectia din organism, ci doar leziunile.
Prima metoda de tratament ar fi distrugerea chimica sau fizica a acestor leziuni, o a doua metoda ar fi tratamentul imunologic si o a treia metoda ar fi tratamentul chirurgical. Nu exista niciun studiu care sa dovedeasca faptul ca ar fi vreo metoda de tratament superioara. Tratamentul se aplica in functie de decizia medicului si de gravitatea si intinderea leziunilor.
Tratamentul imunologic consta in utilizarea unor agenti care cresc imunitatea locala, facand organismul sa fie eficient in eliminarea leziunilor.
Tratamentul chirurgical se recomanda in cazul unor leziuni intinse, greu de controlat prin alte metode de tratament, sau in cazul unor leziuni multiplu tratate prin alte metode ce nu au dat rezultate. Se mai pot folosi ca metode alternative crioterapia sau terapia laser.
Avand in vedere ca infectia cu HPV nu poate fi eliminata din organism cu nicio metoda de tratament, s-a descoperit ca metoda de prevenire a infectiei vaccinul impotriva infectiei HPV. Vaccinul insa nu si-a dovedit inca eficienta in prevenirea reaparitiei negilor genitali sau in tratarea acestora.
Text: Dr. Laura Mustata, Medic rezident obstetrica-ginecologie