Metroragiile disfunctionale sau sangerarea uterina anormala
Sangerarea uterina disfunctionala este o sangerare neregulata care apare in absenta unei patologii pelvine recunoscute, a unei afectiuni medicale sau a sarcinii. Reflecta o intrerupere a ciclului hormonal ovarian normal de stimulare endometriala.
Sangerarea este imprevizibila din mai multe puncte de vedere. Aceasta poate fi foarte abundenta sau foarte redusa si poate fi prelungita, frecventa sau aleatoare. Aproximativ 1-2% dintre femeile cu sangerare anovulatorie tratate necorespunzator ar putea dezvolta cancer endometrial.
Metroragiile disfunctionale trebuie suspectate la paciente cu sangerari abundente sau foarte reduse imprevizibile sau episodice in ciuda unui examen genital normal. Diagnosticul metroragiilor disfunctionale este unul de excludere a cauzelor patologice.
Cauze patologice ale metroragiilor anovulatorii:
- Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) – menstre neregulate de la instalarea menarhei. SOPC este caracterizat de anovulatie sau oligo-ovulatie asociat cu hiperaldosteronism. Aceste paciente prezinta frecvent cicluri imprevizibile si/sau infertilitate, hirsutism cu sau fara hiperinsulinemie si obezitate;
- Hipertiroidism sau hipotiroidism;
- Galactoree – poate sugera hiperprolactinemie;
- Deficit de camp vizual – suspiciune crescuta de leziune intracraniana/hipofiza;
- Echimoze, purpura – tulburari de coagulare.
Analize de laborator pentru excluderea cauzelor patologice:
- Gonadotropina corionica umana (hCG)
- Hemoleucograma (HLG)
- Test Papanicolau
- Biopsie endometriala
- Hormoni tiroidieni si prolactina
- Enzime hepatice
- Coagulograma
- Alte analize hormonale in functie de indicatie
Ecografia pelvina este folosita pentru identificarea unei patologii ovariene sau uterine (fibroame, hiperplazie endometriala, polipi endometriali, neoplasm endometrial).
Factori de risc pentru cancerul endometrial:
- Obezitate morbida
- Diabet sau hipertensiune arteriala cronica
- Varsta peste 35 ani
- Anovulatie cronica
Cancerul endometrial este exclus histopatologic prin prelevarea de probe endometriale prin curetajul biopsic, aspiratie sau histeroscopie. Tratamentul medicamentos consta in contraceptive orale, estrogen, progesteron, desmopressin (la paciente cu coagulopatie).
Text: Dr.Corina Mat, Medic rezident obstetrica-ginecologie