Menopauza – simptome, manifestari si recomandari terapeutice
Menopauza nu trebuie considerata o boala deoarece este o perioada normala din viata fiecarei femei si este caracterizata de intreruperea permanenta a menstruatiilor. Varsta la care femeia intra la menopauza este in jur de 50 de ani, insa variaza destul de mult in functie de organism si de problemele asociate.
Dupa ce a trecut un an de la ultima menstruatie, femeia poate fi declarata ca fiind la menopauza. In acesta perioada, in corpul doamnelor se produc multe schimbari fizice dar si psihice din cauza constientizarii avansarii in varsta. Menopauza poate sa apara natural sau poate fi indusa prin chirurgie, chimioterapie, iradiere.
Perioada de instalare a menopauzei (perimenopauza) poate incepe chiar si de la 39 de ani, cu o durata intre 2 si 8 ani de schimbari hormonale, cu niveluri descendente de estrogen si progesteron si cu menstruatii abundente si neregulate. Problema reducerii estrogenului este ca aceasta duce la pierderea mineralelor din oase, atrofierea vaginului si a tractului urinar, subtierea si uscarea pielii.
Perioada fertila ia sfarsit iar simptomele care fac aceasta perioada greu de suportat sunt:
– insomnii
– depresie
– bufeuri
– transpiratii excesive
– migrene
– iritabilitate
– palpitatii
– tulburari ale vietii sexuale
– mancarimea corpului
Modificari care apar inaintea instalarii menopauzei
– durere in timpul actului sexual
– iritatii vaginale
– infectii urinare
– densitate osoasa in scadere
– scaderea productiei de colagen cu uscarea unghiilor, parului
Pentru atenuarea simptomelor de menopauza, poti apela la
– dieta echilibrata
– exercitii fizice regulate
– evitarea alcoolului, cafeinei, tutunului
– evitarea stresului si concentrarea pe relaxare, meditatie
– terapia hormonala de substitutie
– creme cu estrogeni pentru uscaciunea vaginala
– suplimente de calciu si D3 pentru a contracara scaderea masiva a densitatii osoase
– evitarea obezitatii si a sedentarismului
– prezentarea regulata la 6 luni la ginecolog
– efectuarea periodica a investigatiilor: examen Papanicolau, ecografie transvaginala, ecografie mamara si mamografie
– folosirea remediilor naturale pentru diferite simptome: ulei de primula pentru sanii durerosi, sunatoarea ca antidepresiv, salvia contra transpiratiilor, cimbrisorul contra ametelilor.
Pentru confirmarea menopauzei, se poate face testul stimularii hormonului foliculo-stimulant (FSH), hormon ce creste in perimenopauza. Alte investigatii ce se mai pot face includ: osteodensitometria, stimularea hormonilor tiroidieni, ultrasonografia transvaginala, biopsia endometrului.
Pentru ca simptomatologia asociata menopauzei este uneori greu de suportat, aceasta necesita tratament pentru a usura trecerea peste aceasta perioada.
Deoarece productia de estrogen scade, s-a observat risc cardiac crescut cu efecte negative asupra colesterolului, vaselor, metabolismului, coagularii. Din acest motiv se poate institui tratamentul hormonal de substitutie inainte ca leziunile aterosclerotice sa apara.
Contraindicatiile terapiei hormonale sunt reprezentate de:
– tromboze,
– boli hepatice grave,
– sangerari vaginale neexplicate,
– lupus,
– cancer mamar sau de endometru
– migrene,
– fibroame.
Studiile in ceea ce priveste terapia hormonala de substitutie sunt in desfasurare si nu se cunosc clar riscurile la care femeile se supun.
Text: Iacob Diana, Farmacist