Ingrjirea prematurului
Prematurul este definit ca nou-nascutul cu varsta gestationala intre 24 si 37 de saptamani, cu greutate cuprinsa intre 1000 si 2500 g si talie mai mica de 37 cm. Nou-nascutul prematur prezinta o imaturitate a organelor si functiilor care ii pune viata in pericol sau dezvoltarea ulterioara. Din cauza fragilitatii sale, acesta trebuie ingrijit inca din primele minute de viata.
Manevre de ingrijire a prematurului
In sala de nastere trebuie sa avem conditii optime desfasurarii nasterii si efectuarii primelor manevre de ingrijire a prematurului. Temperatura ar fi indicat sa fie in jur de 26 grade Celsius si trebuie respectate conditiile de asepsie. Imediat dupa nastere, prematurul este predat de medicul obstetrician medicului neonatolog care efectueaza aspiratia secretiilor din caile respiratorii superioare, iar nou-nascutul este sters cu scutece calde si va fi plasat sub o sursa de caldura radianta. In prima faza, prematurul va fi examinat sumar, examenul propriu-zis complet va fi efectuat pe sectia de neonatologie in conditii de siguranta pentru micut si in momentul cand starea clinica o va permite.
Este indicat ca prematurii sa fie plasati in sectii independente, cu saloane separate, cu o supraveghere continua si cu personal propriu.
In aceasta perioada apare tendinta de hipotermie, care este combatuta printr-un confort termic oferit de temperatura adecvata din salon, iar in cazurile speciale, este necesara plasarea prematurului in incubator la o temperatura de 32-35 grade Celsius, cu umiditate de 50-60%.
Probleme cu care se confrunta copiii nascuti inainte de termen
Atunci cand exista o deficienta a functiei respiratorii, aceasta poate fi ameliorata prin dezobstructia cailor aeriene, plasarea nou-nascutului in decubit lateral, in pozitie usor ridicata si administrarea, la nevoie, de oxigen in incubator sau izoleta. In cazurile grave, prematurii pot necesita ventilatie cu presiune pozitiva pe balon si masca sau ventilatie asistata.
Daca exista riscul de hemoragii, acestea sunt prevenite prin administarea de vitamina K in doza de 0.5 mg, intramuscular si manevrarea cu blandete si strict necesara a copilului.
Protectia infectioasa este asigurata prin crearea sectiilor cu circuit si personal, separat pentru prematur, echipament de protectie pentru personal medical, igiena stricta a mainilor si dezinfectarea dupa fiecare examinare sau manipulare a copilului, utilizarea instrumentarului si scutecelor sterile, dezinfectia curenta si ciclica a saloanelor, incubatoarelor, paturilor si administrarea antibioterapiei la cazurile selectate. Prognosticul prematurului depinde de varsta gestationala, de greutatea sa la nastere, de cauza care a declansat nasterea, cat si de morbiditatea ulterioara.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie