Cauzele stranutului la copii
Stranutul este un gest automat, un reflex, pe care il facem cu totii atunci cand mucoasa nazala intra in contact cu o substanta iritanta. El se traduce printr-o expulzie fortata a aerului, pe nas si pe gura, impreuna cu exteriorizarea sau eliminarea in aer a unor mici particule de saliva si/sau secretii nazale.
Stranutul este urmarea punerii mucoasei nazale in contact cu particulele unor substante iritante. Mucoasa nazala contine numeroase mici terminatii nervoase care reactioneaza in contact cu factorii iritanti si care astfel declanseaza, prin intermediul unui semnal trimis de catre creier, o contractie simultana a muschilor fetei, gatului si pieptului la sfarsitul careia apare expulzia fortata de aer si secretii. Nu doar factorii iritanti declanseaza stranutul, ci si alergiile – mucoasa hipersensibila, cat si congestia nazala – nasul infundat. De asemenea, exista studii care confirma relatia cauza-efect intre stranut si expunerea la soare, schimbarile bruste de temperatura, contactul cu aerul rece, imediat dupa masa, cand stomacul este plin, si in timpul racelilor.
In ceea ce priveste nou-nascutul si sugarul, stranutul este aproape intotdeauna un gest perfect normal si fiziologic.
Cum se declanseaza stranutul?
– Nasul nou-nascutilor si al sugarilor este mic. Astfel, particulele iritante – praf, par de animale, microparticule formate de materiale textile, parfumuri, gaze, fum de tigara se intalnesc cu nari mici si inguste si declanseaza stanutul mai usor. Cei mici stranuta pentru a impinge factorii iritanti catre exterior, afara din caile aeriene.
– Prin stranut reusesc sa elimine secretiile nazale ce apar in mod normal la nivelul nasului. Astfel, isi mentin nasul curat si dezobstruat.
– Dezlipirea narilor este obtinuta tot prin stranut. De cele mai multe ori, in timpul alaptarii sau meselor la biberon, una dintre narile bebelusului este lipita de corpul celui care il hraneste. La sfarsitul unei mese, bebelusii stranuta frecvent pentru a-si putea dezlipi narile .
Alte cauze ale stranutului sunt aerul uscat, pentru care umidificatorul de camera este cea mai buna solutie, sau laptele aspirat in nari in timpul regurgitarii.
Stranutul apare, in mod normal, de mai multe ori pe zi si este foarte frecvent intalnit la nou-nascuti. Cu toate acestea, este bine de retinut ca, atunci cand bebelusul stranuta continuu, pe parcursul mai multor zile, asociaza secretii nazale modificate, febra, tuse, respiratie dificila, este cel mai probabil vorba despre o infectie respiratorie, mai frecvent virala decat bacteriana. Acesta este un moment bun sa va adresati medicului de familie sau pediatrului.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru