Traditii de nunta din intreaga lume – partea I
Se vorbeste in secolul XXI despre globalizare, pierderea identitatii, uitarea specificului national, insa in realitate nimeni nu isi doreste, chiar daca tara sa face parte dintr-o uniune internationala, sa isi serbeze botezurile, nuntile sau inmormantarile dupa o reteta general valabila. Ceremonia nuntii imbina traditii si obiceiuri, in functie de zona si religie. Inca din Antichitate, mirii isi faceau unii altora juraminte, inainte de a fi declarati casatoriti.
China
Pentru mireasa, se plateste un pret simbolic inainte de incheierea casatoriei. Tinerii casatoriti primesc daruri in bani, oferiti intr-un plic de culoare rosie, care simbolizeaza prosperitatea familiei nou-intemeiate. Nunta are loc in cadrul ceremoniei ceaiului, cu acest prilej tinerii multumind celor mai in varsta din familie. In traditia chineza, cineva este considerat adult si independent doar dupa ce se casatoreste. Nu in ultimul rand, muzica este cea care creeaza o atmosfera deosebita, astfel ca o formatie de cantareti insoteste mireasa de la casa sa la casa mirelui, alaturi de alaiul de rude si apropiati.
Tarile arabe
Nuntile din teritoriile arabe difera in functie de regiune. Nuntile musulmane pot fi aranjate dinainte, dar nu in mod obligatoriu. Se poate intampla ca mirele sa isi vada mireasa chiar in ziua nuntii. Mireasa poarta un caftan, o rochie anume pregatita si ornata, iar mainile si picioarele ii sunt pictate cu diferite modele, fiind utilizata vopsea de henna.
India
Ceremonia difera de la o zona la alta in functie de statulul social si de limba vorbita. Hindusii acorda o importanta foarte mare casatoriei, astfel ca ceremonia poate sa se intinda pe parcursul mai multor zile. In India, foarte multe dintre casatorii se realizeaza printr-o intelegere intre parinti sau intre mire si parinti. Nuntile indiene sunt pline de culoare, la ele participand intre 400 si 1.000 de persoane, cele mai multe dintre acestea fara sa fie cunoscute de catre mire si mireasa.
Japonia
Nuntile in Japonia au loc, de cele mai multe ori, in stilul traditional Shinto sau in stilul modern, vestic. In orice caz, cuplurile trebuie ca mai intai sa treaca pe la starea civila, apoi pe la altar. O nunta traditionala japoneza se face dupa o prealabila purificare si are loc la un templu shintoist, unde un preot oficiaza slujba speciala de binecuvantare.
Pakistan
O nunta pakistaneza consta in patru ceremonii, desfasurate in patru zile separate. „Mayoon“ este petrecerea de la casa miresei, unde se aduna rudele apropiate si prietenii acesteia, care canta si danseaza plini de veselie. Alte ceremonii au loc separat la casa miresei si a mirelui, de fiecare data fiind folosita henna pentru desenarea mainilor miresei si ale mirelui. In cea mai importanta zi, „shaadi“, are loc petrecerea, data la casa miresei, aici fiind instalate corturi largi, in gradina sau aproape de casa.
Rusia
Nunta traditionala ruseasca are loc pe parcursul a cel putin doua zile si se poate desfasura chiar si pe durata unei saptamani intregi. Nuntasii danseaza, canta, rostesc urari. Din alaiul nuntasilor care merg la biserica nu lipseste un cavaler si o domnisoara de onoare.
Franta
La biserica, mirele si mireasa sunt asezati pe doua scaune de catifea rosie si sunt acoperiti cu matase. Frunze de dafin sunt aruncate in calea mirilor, atunci cand acestia se indreapta spre iesirea din biserica. La petrecere, mirii sunt intampinati cu o cupa care se mai numeste si Cupa casatoriei, cu care mirii vor ciocni si toasta cu invitatii.
Italia
Numita si „serenada“, nunta italiana este una clasica in care mirele este asteptat la casa miresei, in prezenta rudelor si prietenilor, si trebuie sa ii cante miresei, astfel incat sa o farmece. Cavalerii si domnisoarele de onoare sunt omniprezenti pe parcursul nuntii.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei