Simptomele eruptiei dentare la bebelusi
Dentitia incepe sa se formeze inca din viata intrauterina, in perioada embrionara, din saptamana 6 de sarcina. Eruptia dentitiei primare sau a dintilor „de lapte” are loc in jurul varstei de 6 luni si poate sa dureze cativa ani pana la aparitia tuturor dintilor.
Semnele dentitiei
Semne ca dintii se pregatesc sa erupa pot aparea cu cateva zile inainte si, de cele mai multe ori, se traduc printr-o usoara agitatie sau iritabilitate a bebelusului, tendinta acestuia de a introduce obiecte din ce in ce mai des in gura, refuzul alimentelor prea calde sau apetit capricios, uneori febra. O metoda usoara pentru a sesiza aparitia acestui eveniment raman modificarile macroscopice de la nivelul gingiilor, fiind suficient sa se palpeze cu blandete marginea arcadei dentare pentru descoperirea unor zone mai tumefiate sau unde se simte deja protruzia dentara. Se pot observa chiar dintii, pe masura ce acestia se apropie de suprafata.
In ceea ce priveste febra asociata eruptiei dentare, legatura dintre cele doua evenimente nu este inca certa. Exista studii care atesta faptul ca perioada de aparitie a dintilor se suprapune cu perioada in care anticorpii primiti de la mama, in timpul sarcinii si din laptele matern, incep sa se consume, bebelusii fiind mult mai expusi din punct de vedere imunologic la infectii virale si bacteriene. Daca in acest context se asociaza si contactul sporit intre diverse obiecte si gura bebelusului, este bine de retinut ca orice febra care depaseste 38,3 C este cel mai probabil de alta etiologie decat cea a eruptiei dentare si trebuie investigata medical.
Ce trebuie sa stie mama?
Cat despre managementul perioadei in care apar dintii, exista mai mult optiuni. In aceste momente, bebelusii au tendinta sa roada cat mai multe obiecte din dorinta de a eroda gingiile si ajuta dintii sa iasa la suprafata. Cea mai eficienta si sigura metoda este oferirea unor obiecte sau jucarii speciale pentru eruptia dentara. Alimentele mai reci sunt mult mai bine primite in aceasta perioada de catre bebelusi, putand fi utilizate si comprese sterile reci sau de la congelator pentru a calma durerea. La fel se poate proceda si cu anumite bucati de legume sau fructe daca fac deja parte din dieta copilului. Ca variante medicamentoase se pot utiliza gelurile speciale pentru calmarea durerilor gingivale care, de cele mai multe ori, au in compozitie extracte naturale din plante si uneori substante cu proprietati anestezice. Se pot administra suspensii ale unor medicamente antiinflamatoare si analgezice.
Este absolut interzisa administrarea de textile inmuiate in bauturi alcoolice sau de bauturi alcoolice ca atare, medicamente nepotrivite varstei sau alte tipuri de remedii improvizate si nesigure pentru alinarea durerilor gingivale sau pentru ameliorarea starii generale a sugarului.
Text: Alexandra Barzan, medic pediatru