Sexomnia sau sexul in somn
Sex dimineata, la pranz si seara, iar pentru unii, chiar si in timpul somnului. Incitant, exagerat sau problematic? Desi este o situatie oarecum bizara si amuzanta, sexul in timpul somnului sau sexomnia este o afectiune serioasa care instiga anumiti oameni la atitudini sexuale fara voia lor, in timp ce dorm.
Sexul este o activitate placuta pentru fiecare, insa atat timp cat este implicat si asumat. Acest comportament erotic involuntar a fost descoperit si diagnosticat de catre doctorul Colin Shapiro din Toronto, in anul 1996, fiind un subiect de cercetare al oamenilor de specialitate si in prezent, dat fiind faptul ca procentul persoanelor diagnosticate cu sexomnie este peste 8% si este in continua crestere.
Ce este si care sunt cauzele sexomniei?
Somnambulismul erotic se manifesta in mod inconstient in randul barbatilor care au trecut printr-o perioada indelungata de abstinenta sexuala. Potrivit statisticilor, aceasta tulburare sexuala afecteaza mai mult barbatii, intr-un procent de 11%, si se manifesta dupa perioada pubertatii, in timp ce femeile au un procent mai mic, in jur de 4%.
Alti factori favorizanti ai sexomniei sunt stresul, consumul de alcool si droguri, oboseala excesiva, nimfomania, insatisfactia sexuala, insomnia, halucinatiile si hipersexualitatea. Este un tip de afectiune involuntara, ce nu poate fi controlata sau anticipata de persoana sexomniaca. Pe termen scurt, sexomnia influenteaza calitatea vietii, insa netratata, se poate transforma intr-o situatie de risc, intrucat cei afectati pot recurge la violenta, agresiune sexuala necontrolata sau chiar viol.
Exista cateva cazuri sesizate de sexomniaci acuzati de viol, care traiesc in libertate, intrucat fapta lor s-a petrecut involuntar si in timpul somnului. Mostenirea genetica mai poate fi un factor declansator important al acestei tulburari.
Cum se manifesta sexomnia?
In majoritatea cazurilor, acest fenomen apare din senin, fara vreun simptom de avertizare. Instinctele sexuale de neinfranat apar in mod inconstient, sexomniacii recurgand uneori chiar si la agresivitate pentru a-si determina partenera sa intretina relatii sexuale, fara sa-si aminteasca nimic atunci cand se trezesc.
Un alt semnal de avertizare este acela ca persoana sexomniaca isi poate manifesta pornirile sexuale si in afara locuintei, situatie ce diagnosticheaza sexomnia ca pe o tulburare sexuala extrem de grava. Desi este o afectiune care se manifesta destul de rar la o persoana, sexomnia nu este o gluma si, daca exista semne clare de sexomnie, este indicat sa caute ajutor de specialitate.
Comportamentul erotic inconstient difera de la gemete explicite, atingeri erotice, vorbe murdare si pana la masturbare, intimitate agresiva sau viol. Exista cazuri in care persoana sexomniaca sufera si de alte tulburari in timpul somnului, cum ar fi: mancatul, bautul, monologuri, treziri bruste sau cosmaruri nesfarsite. Desi ramane inca o necunoscuta in lumea medicala, potrivit ultimelor cercetari, aceasta tulburare sexuala poate fi infranata cu ajutorul terapiilor comportamentale sau prin administrarea de antidepresive.
Sursa: jonbarron.org
Text: Alexandra Lupu