Relație nouă? Află ce analize medicale te scapă de grija BTS
Bolile cu transmitere sexuală, prescurtat BTS, sunt declanșate de mai multe infecții care se pot transmite din cauza neprotejarii cu prezervativ în timpul contactului sexual. Chiar dacă medicina a evoluat foarte mult în ultima sută de ani și este mult mai simplu să fie depistate, tratate și vindecate, incidența bolilor cu transmitere sexuală este încă una destul de ridicată. Astfel de neplăceri pot să apară în situația persoanelor care au contacte sexuale cu mai mulți parteneri, dar și în urma unor transfuzii de sânge, a folosirii în comun a acelor, sau chiar în urma unor ședințe de manichiură, pedichiură, sau tatuare. Mai exact, orice instrument care străpunge sau taie pielea, constituie un posibil factor de risc al îmbolnăvirii.
Bolile cu transmitere sexuală sunt generate de unele bacterii, virusuri, ciuperci sau paraziți. Testarea pentru a afla dacă suferiți de o astfel de boală este extrem de importantă. Este posibil că una dintre persoanele cu care ați avut contact sexual nici măcar să nu fi știut că suferă de vreo infecție cu transmitere sexuală, mai ales că în foarte multe situații nu apar semne sau simptome care să dea de bănuit. Cele mai comune dintre aceste boli sunt chlamydia, herpesul genital, gonoreea, HIV/SIDA, sifilisul, HPV și tricomonaza.
Informații boli cu transmitere sexuală
Cele mai multe dintre bolile cu transmitere sexuală afectează deopotrivă bărbații și femeile, dar simptomele pot fi mai severe în situația femeilor. În cazul în care o femeie însărcinată suferă de o boală cu transmitere sexuală, există posibilitatea să apară probleme grave pentru făt. BTS provocate de unele bacterii, paraziți sau ciuperci, pot fi vindecate. În cazul celor care apar în urmă infectării cu un virus, tratamentul poate ameliora simptomele și poate controla într-o oarecare măsură boala, însă nu o poate vindeca definitiv. Nici măcar folosirea corectă a prezervativului nu este o garanție totală că puteți evita infectarea, însă reduce semnificativ această posibilitate.
Un aspect interesant – dar nu neapărat surprinzător – este acela că jumătate dintre persoanele care au boli cu transmitere sexuală sunt tineri cu vârsta cuprinsă între aproximativ 15 și 24 de ani. În situația femeilor însărcinate care au gonoree, HIV, chlamydia sau sifilis, riscul de transmitere la făt în timpul sarcinii sau al nașterii este foarte mare. Nou – născuții infectați cu BTS pot dezvolta afecțiuni severe care le pot fi fatale. Este esențial ca femeile însărcinate să se testeze și să se trateze împotiva acestor boli pentru a-și proteja atât propria sănătate cât și pe cea a fătului.
Ce analize BTS se recomandă pentru siguranța sexului neprotejat?
Persoanele care sunt active sexual ar trebui să se testeze periodic pentru a se asigura că pot înlătura orice îndoială. Sifilisul, HIV sau hepatitele îi afectează pe ambii parteneri, iar analizele efectuate la timp arată dacă există sau nu vreun virus periculos în organism. Atunci când diagnosticarea se face la momentul potrivit, efectele bolii pot fi ameliorate considerabil iar persoanele de contact vor fi protejate. Este foarte important ca bolile cu transmitere sexuală să nu fie considerate ceva rușinos, iar consultul medical de specialitate nu trebuie în niciun caz evitat. Atunci când nu sunt tratate corespunzător și din vreme, BTS pot genera probleme seroioase de sănătate.
Specialiștii în domeniu încurajează oamenii să se testeze pentru HIV măcar o dată, ca și investigație de rutină care să facă parte dintr-un set de analize obișnuite.
Analize de sânge, urină, secreții și fluide
Felul testelor pe care o persoană trebuie să le facă și regularitatea efectuării screeningului depind de anumiți factori de risc, așa cum ar fi de exemplu vârsta sau comportamentul sexual. Controlul ginecologic sau testul Papanicolau nu presupun tratarea bolilor cu transmitere sexuală, de aceea este recomandat să ceri medicului o testare pentru BTS în cazul în care crezi că ai nevoie.
Diagnosticul pentru HIV sau pentru stadiile finale ale sifilisului poate fi stabilit în urma efectuării unor analize de sânge. Unelele dintre bolile cu transmitere sexuală pot fi depistate printr-o analiză de urină sau prin examinarea secretiilor sau fluidelor pacientului. În situația unor leziuni genitale active, pentru a afla tipul infecției este nevoie de probă de secreții și de teste de laborator unde probele biologice să fie analizate.
Teste de screening
Orice bărbat activ sexual, indiferent dacă este hetero, homo sau bisexual, screeningul pentru gonoree, sifilis și chlamydia este recomandat cel puțin o dată pe an. La fel, persoanele care au contacte sexuale neprotejate sau care folosesc în comun echipament pentru injectarea drogurilor, trebuie să se testeze cel puțin o dată pe an pentru a se asigura că nu suferă din cauza vreunei boli cu transmitere sexuală.
Toate femeile active sexual cu vârsta de până în 25 de ani ar trebui să facă screening anual pentru gonoree și chlamydia. Este valabil și pentru femeile pste 25 de ani care au mai mulți parteneri sexuali, dar și pentru cele care au un singur partener ce ar putea avea o BTS.
Ce faci dacă testul pentru BTS este pozitiv
În situația în care rezultatul testării pentru BTS este pozitiv, va fi nevoie de unele investigații suplimentare. În urma acestora, medicul va alege un tratament potrivit, pe care trebuie să îl urmați exact așa cum a fost prescris. De asemenea, în cazul în care medicul stabilește un diagnostic de BTS este obligatoriu să anunțați partenerii sexuali. La rândul lor, vor avea nevoie de testare și de tratament. În caz contrar, ei pot să retransmită infecția, inclusiv să te reinfecteze.
În niciun caz nu ar trebui să lași rușinea, teama sau furia să pună stăpânire pe tine dacă se întâmplă să te infectezi cu o astfel de boală. Este ideal să discuți cad mai deschis cu medicul și să nu amâni analizele dacă simți că sunt necesare. Este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru sănătatea ta și pentru cea a persoanelor cu care ai întreținut sau întreții relații sexuale.
Boli cu transmitere sexuală: atenționări speciale
Există mai multe metode care pot fi avute în vedere pentru evitarea sau reducerea riscului de a lua o boală cu transmitere sexuală. Evident, prima recomandare, deși absurdă pentru cei mai mulți dintre oameni, este abstinența. Într-adevăr, este cea mai eficientă metodă, însă foarte puțini o consideră o opțiune. Întreținerea de relații sexuale cu un singur partener neinfectat este iar o alternativă eficientă pentru a sta departe de bolile cu transmitere sexuală. Cu alte cuvinte, o relație monogamă și de lungă durata. De asemenea, din ce în ce mai puțini oameni se dedică unor astfel de relații.
Ceva ce ar putea fi considerat că o opțiune destul de convenabilă este cazul în care nu i se pare ciudat niciunuia dintre parteneri să aștepte că actul sexual să aibă loc după ce s-au testat în prealabil iar rezultatele pentru BTS sunt negative. Este bine să aveți în vedere că nu sunt teste al căror rezutat să fie concludent pentru herpes genital. Situația este valabilă atât pentru bărbați cât și pentru femei, pentru bărbați nefiind disponibil nici screeningul pentru papilomavirusul uman – HPV.
Alte metode de prevenire a BTS
Unele boli cu transmitere sexuală pot fi pot fi prevenite în situația persoanelor care se vaccineaza timpuriu, înainte de începerea vieții sexuale. Există vaccin disponibil pentru HPV, hepatită A și B. Foarte mulți specialiști recomandă vaccinarea copiilor împotriva HPV încă de la vârsta de aproximativ 11 – 12 ani. În situația în care nu au făcut vaccinul la această vârstă, ideal este ca vaccinul să fie totuși administrat până aproximativ în jurul vârstei de 26 de ani.
Folosirea corectă a prezervativului este esențială și eficientă. Nu la fel de eficiente sunt prezervativele din membrane naturale, care nu sunt recomandate. Evitați să folosiți lubrifianți pe bază de ulei în același timp cu prezervative din latex. De asemenea, prezervativele asigură un nivel scăzut de protecție în situația persoanelor cu leziuni la nivel genital provocate de herpes sau HPV.