Boli cu transmitere sexuala fara simptome
De mult timp se incearca educarea femeilor in ceea ce priveste controlul ginecologic de rutina. Aceasta practica este foarte importanta deoarece poate ajuta la depistarea precoce a unor boli grave care afecteaza zona genitala. Despre bolile cu transmitere sexuala (BTS) se stie ca sunt anuntate de prezenta unor simptome ca: scurgeri vaginale anormale, mancarimi, sangerari, dureri, iritatii, pustule. Insa aceste boli pot sa nu fie insotite de semne care sa ne trimita la medic, din acest motiv femeile ar trebui sa mearga la un consult de specialitate macar o data pe an.
BTS-uri care evolueaza fara semne
-Una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala care la debut prezinta putine simptome sau deloc este infectia cu HPV. Virusul uman Papilloma se transmite foarte usor si repede prin contact sexual neprotejat, fiinda cauza aparitiei cancerului de col uterin. Primele semne ar fi aparitia unor mici sangerari dupa contactul sexual, insa de multe ori acest “spotting” lipseste.
–Fara prea multe simptome de inceput se manifesta si SIDA. Virusul imunodeficientei umane (HIV) poate exista in corp in stare latenta multi ani, dupa care incepe sa se diminueze capacitatea organismului de a se lupta cu infectiile, afecteaza sistemul nervos central, cauzeaza paralizii etc. Putine persoane prezinta, dupa infectare cu HIV, semne de febra, ganglioni umflati, diaree, pierderi in greutate. Depistarea HIV se face prin analiza sangelui (testul Elisa), la cel putin 3 luni dupa un posibil contact infectant, deoarece exista o perioada de incubare intre momentul expunerii si momentul in care individul devine seropozitiv.
–Gonoreea (blenoragia) este o boala frecventa cu transmitere sexuala, care la 80% dintre femei nu manifesta simptome, putand trece netratata. La 30% din cazuri poate determina boli inflamatorii pelvine, sarcini ectopice sau infertilitate. O gravida infectata cu gonoree o poate transmite bebelusului la nastere, determinand meningita sau orbire, astfel fiind absolut necesara tratarea mamei in ultimul trimestru de sarcina.
–Chlamydia este o alta boala cu transmitere sexuala, care la inceput poate sa nu prezinte simptome de infectare. Neplacerile apar mai tarziu, cand deja boala se agraveaza. Lasata netratata, Chlamydia cauzeaza BIP la femei si infertilitate la barbati.
–Sifilisul – BTS cauzata de infectia cu Treponema Pallidum; poate avea mai multe forme, printre care cea latenta in care nu sunt prezente semnele de boala, dar rezultatele testelor ies pozitive. Daca semnele initiale ca: rana in zona genitala, indispozitii, febra, dureri de gat sunt complet ignorate, spirochetul poate dauna pe o perioada de multi ani inimii, vaselor, creierului, oaselor ducand in timp la boli cardiace, dementa, orbire si moarte.
Atentie:
Este foarte important sa te tratezi daca ai in timpul sarcinii o boala cu transmitere sexuala deoarece aceasta poate afecta copilul!
Text: Diana Iacob, Farmacist