Sangerarile produse de dispozitivele intrauterine
Sangerarea este simptomul care afecteaza cel mai frecvent purtatoarele de dispozitive intrauterine. Metroragia este de asemenea cauza cea mai importanta care duce la scoaterea dispozitivului intrauterin. Trebuie sa se faca o diferentiere clara intre sangerarea produsa de mecanismul de actiune al dispozitivului intrauterin ca atare si sangerarea produsa de o complicatie a steriletului.
Mecanismul sangerarii produse de dispozitivele intrauterine
Sangerarea poate sa apara din mai multe cauze:
• traumatismul local duce la ulceratii si necroze superficiale ale endometrului. Capilarele endometriale sunt compresate, necrozate, erodate prin actiunea mecanica si prin actiunea locala. Se produc astfel modificari endoteliale si ale peretilor vasculari cu extravazarea hematiilor.
• cresterea activitatii fibrinolitice a endometrului. Aceasta se produce prin actiunea unor activatori ai plasminogenului endometrial, care la randul lor sunt influentati de macrofagele in cantitate mare din jurul dispozitivului intrauterin.
• perturbarea mecanismului hemostazei prin eliberarea in cantitate mai mare de prostaglandine -prostaciclice. Aceastea duc la eliberarea de heparina din mastocite si la inhibarea agregarii plachetare.
Sangerarea datorata complicatiilor
- Cauza cea mai frecventa este existenta unei infectii fie la nivel endometrial ( endometrita), dar si la alte nivele cum ar fi cervical ( cervicita) sau chiar anexial ( anexita).
- Existenta unei sarcini ectopice sau a unei sarcinii normale asociate cu sangerare, este o cauza.
- Toleranta scazuta a dispozitivului intrauterin este de asemenea o explicatie imediata a sangerarii ( fibrom, endometrite in antecedente, disproportie intre volum dispozitivului intrauterin si cavitatea uterina). De subliniat ca sangerarea poate fi datorata si unei afectiuni genitale concomitente, care astfel poate fi trecuta cu vederea ( atentie la neoplasmul uterin).
Formele sub care poate aparea aceasta sangerare sunt variate, imbracand toate tipurile de metroragii- ritmate sau nu de menstruatii, modificari cantitative si calitative sau de ritm.
Cantitatea de sange menstrual pierdut de purtatoarele de dispozitiv intrauterin variaza de la valori de 10-20% pana la 100-116% fata de valorile menstruale anterioare insertiei dispozitivului intrauterin. Deci o purtatoare de dispozitiv intrauterin va avea o menstra mai abundenta, eventual mai dureroasa. Aceste considerente sunt valabile mai des in primele 2-3-6 luni dupa insertia dispozitivului intrauterin, dupa aceea dispozitivul fiind bine suportat de organism. Cantitatea sangeraii variaza si dupa tipul de sterilet, astfel steriletele cu cupru produc o sangerare cu 20-50% mai mare fata de valorile anterioare.
Dispozitivele intrauterine impregnate hormonal cu progesteron sau levonorgestrel produc in opozitie cu cele din plastic sau cupru, o scadere a fluxului menstrual. Acesta este de fapt, unul din avantavele acestor tipuri de sterilete. Sangerarea produsa de dispozitivele intrauterine este mai bine acceptata de multipare, decat de nulipare.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Citeste si Steriletul − inainte sau dupa sarcina?
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica- Ginecologie