Psiholog copii și adolescenți – Benefiicile sesiunilor de psihoterapie
Pe măsură ce copiii și adolescenții cresc, continuă să se dezvolte în atât de multe moduri, care, uneori, ajung să-i depășească pe părinți. Există intervale predictibile de creștere cognitivă, emoțională și socială în funcție de vârsta unui copil, iar copiii vor experimenta schimbări în gândirea, starea de spirit și tiparele de comportament pe măsură ce se maturizează. În aceste perioade de creștere, poate fi dificil pentru părinți să știe când o anumită schimbare reflectă provocările normale din dezvoltarea copilului sau, mai degrabă, poate repreznta un semn a ceva ce interferează semnificativ cu dezvoltarea emoțională a copilului / adolescentului în cadrul familiei, la școală sau cu relaționarea socială la scară largă. Dacă un părinte ajunge să se confrunte cu situația în care nu își înțelege copilul, cel mai eficient lucru pe care l-ar putea face este să solicite ajutorul unui psiholog. Fiecare etapă din viaţa copilului are semnificaţia ei în dezvoltarea emoțională și psihică, iar impasurile prin care ei trec, necesită înţelegere şi suport din partea familie.
Terapia pentru copii / adolescenţi este o abordare specializată, concepută pentru a ajuta copiii și adolescenții să își „provoace provocările”. Aceste provocări includ boli mintale, anxietăţi, frici, depresii, evenimente traumatizante și comportamente dificile. Indiferent de vârsta copilului, scopul terapeutului este de a-l echilibra emoțional. În același timp, este important ca și tu, părintele, să participi la ședințele de terapie pentru a afla cum să te înțelegi mai bine cu copilul tău și să îți îmbunătățești abilități de comunicare și de înțelegere în ceea ce privește relația cu copilul tău. Înainte de a încerca „să reparăm” copilul, trebuie să vedem dacă avem de reparat ceva în familie.
Beneficiile cunoscute ale sesiunilor de psihoterapie
Terapia se referă la o varietate de metode prin care psihologii special instruiți le folosesc pentru a ajuta copiii și adolescenții care se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește emoțiile sau comportamentul lor. Deși există mai multe metode terapeutice pentru a oferi opțiuni despre cum se lucrează cu diferite tipuri de probleme, toată psihoterapia implică comunicarea și sprijinul către sănătate și dezvoltare.
Un psiholog de copii sau adolescenți poate dezvolta anumite obiective, adecvate nevoilor specifice ale copilului:
- abordarea anxietăților copilăriei;
- oferirea de sprijin emoțional;
- explorarea de noi soluții la vechile probleme;
- creșterea comportamentelor de asumare a riscurilor ;
- oferă soluții la probleme legate de școală, de familie, de sănătate;
- creșterea încrederii în sine și o mai bună stimă de sine;
- stimularea în mod creativ a imaginației și a atenției;
- depășirea blocajelor emoționale.
Psihoterapia copilului sau adolescentului îl ajută să își exprime emoțiile și sentimentele într-o manieră asertivă și persuasivă. Copii nu știu ce vor, nu știu ce simt sau cum să reacționeze în fața unui obstacol, astfel că psihoterapia oferă sprijinul necesar realizării procesului de vindecare al comportamentului şi emoţiilor unui copil, atunci când părinții sunt depășiți de problemă.
Cu copiii la psiholog – de ce și când?
„E doar un copil, ce ştie el?” sau „Lasă că-i trece și uită” sunt atitudini predecesoare afectelor sau emoțiilor copiilor, care vor defini adultul de mai târziu. Pentru copiii mai mici, în cadrul ședințelor de psihoerapie se lucrează cu un copil, mai mulți copii sau cu întreaga familie, terapia prin joc sau desen având capcitatea de a încuraja dorința copiilor de a comunica și de a contribui, ușurând procesul de recuperare și dezvoltând comportamente adecvate. Psihoterapia cu copiii vizează și implicarea familiei pentru a învăța cum să sprijine creșterea psihologică a terapiei și calitatea vieții copilului în timpul și după perioada de psihoterapie.
Când să apelezi la un psihog pentru copii:
- copilul se confruntă cu anxietatea, depresia, tantrumurile
- copilul se confruntă cu schimbări în viață – schimbarea domiciliului, a școlii, a familiei
- copilul se confruntă cu bullyingul, o problemă de sănătate, un nou frate pe care nu îl acceptă
- copilul refuză să comunice cu membrii familiei și nu își dorește să meargă la școală
- copilul nu are prieteni și nu reușește să interacționeze cu alți copii
- copilul este absent
- copilul are comportament hiperactiv, agitație
- copilul are coșmaruri repetate
- copilul întâmpină dificultăți de verbalizare și exprimare;
- copilul are enurezis nocturn (incontinență urinară)
- ADHD
- tulburare obsesiv-compulsivă
- tulburări de alimentație
- auto-vătămare
- fobii
Dacă oricare dintre aceste lucruri coincid cu ce se petrece cu copilul tău, o ureche ascultătoare și o gândire analitică și detașată poate fi de mare ajutor.
Cu adolescentul la psiholog – de ce și când?
Adolescenții au nevoie de psiholog atunci când nu pot face față pe cont propriu propriei vieți și gândurile negative le afectează felul în care simt sau acționează. În această perioadă de dezvoltare, tinerii au nevoie să înţeleagă și să accepte experiențele cu care vine adolescenţa. Adolescentul are nevoie de sprijin pentru procesul de creștere personală și de dobândire a încrederii în sine. Spre deosebire de copiii mici, adolesceții au tendința de a încerca să-și rezolve singuri problemele, astfel că, o comunicare defectuosa cu părinții crește riscul ca aceștia să facă ceva regretabil.
Psihoterapie adolescenți – când?
Dacă copilul tău, adolescent fiind se confruntă cu două sau mai multe astfel de probleme, este cazul să mergeți la psiholog.
- dificultăți de învățare sau concentrare a atenţiei
- absenteism școlar
- consum de substanţe sau alcool
- dependența de jocuri video sau jocuri de noroc
- comportament agresiv, violență, nervozitate
- anxietate
- depresie
- tulburări psihosomatice
- izolare socială
- fobii
- probleme de identitate sexuală
- tulburări alimentare
- schimbări de dispoziţie
- insomnie
- a fost abuzat sexual
Rolul psihologului este de a-l ajuta să depăşească problemele prin recunoașterea resurselor sale şi prin învăţarea unor modalităţi de a gândi şi de a se raporta la problemele pe care le are.
Sfaturi pentru alegerea unui psiholog pentru copii și adolescenți
Pentru a găsi un psiholog potrivit este nevoie ca acesta să fie empatic, astfel încât, în contextul unei relații terapeutice, atât copilul-pacient, cât și tu, părintele să poți experimenta creșterea. Relația care se dezvoltă între psiholog și persoana din fața lui este foarte importantă. Copilul sau adolescentul trebuie să se simtă confortabil și înțeles. De asemenea, este important ca locul în care se desfășoară ședințele de psihoterapie să fie unul în care copilul sau adolescentul să se simtă în siguranță și tu, părintele să-l vezi că își dorește să revină cu plăcere. Un mediu de încredere îl va determina să-și exprime gândurile și sentimentele cu ușurință, pentru a atinge potențialul maxim.
Este important de știut că nu orice psiholog va fi capabil să se ridice la nivelul așteptărilor și nici că terapia vine cu o garanție. În acest caz, se renunţă ori de câte ori nu se observă rezultate și se caută psihologul potrivit. De asemenea, trebuie să tratați situația cu răbdare și blândețe, întrucât durata psihoterapiei depinde de obiectivele pe care le aveți, de complexitatea situațiilor care sunt de rezolvat, dar și de participarea și de interesul copilului/adolescentului.