Prostata mărită – ce soluţii de tratament există?
Creșterea în volum a prostatei este o afecțiune urologică, denumită și „adenom de prostată” sau „hipertrofie benignă a prostatei” în termeni medicali. Prostata mărită este o problemă de sănătate cu care se confruntă foarte mulți bărbați, în cazul lor fiind cea mai des întâlnită dintre afecțiunile urologice. Există mai mulți factori de risc implicați în declanșarea creșterii în volum a prostatei, printre care înaintarea în vârstă și o alimentație care include foarte mulți fito – estrogeni. În general, problemele de acest fel apar la bărbați după împlinirea vârstei de 40 de ani.
Pentru susținerea sănătății tractului urinar, farmaciştii Catena vă recomandă UroSuport Forțe de la Naturalis ce conține un complex de substanțe active care favorizează eliminarea bacteriilor și calmarea disconfortului urinar.
Prostata mărită de volum – informații generale
Prostata începe să își mărească volumul atunci când bărbații ajung în jurul vârstei de 25 de ani. Este vorba despre un fenomen perfect normal și natural, denumit și „hiperplazie benignă de prostată” (HBP). Mai mult de jumătate dintre bărbați nu vor întâmpină probleme din acest punct de vedere, însă ceilalți pot ajunge să sufere din cauza unor dificultăți de urinare care le afectează major calitatea vieții. Este important de menționat faptul că hiperplazia benignă de prostată nu favorizează apariția cancerului de prostată, însă poate să existe în același timp cu acest tip de cancer. Cu cât bărbații înaintează în vârstă, și mai ales după vârsta de aproximativ 50 de ani, cu atât astfel de probleme devin mai frecvente.
Simptome și manifestări în prostată mărită
Prostata mărită provoacă dureri în timpul urinării, iar urinarea poate să aibă loc doar dacă bărbatul depune efort abdominal. În cazul bărbaților cu prostată mărită, jetul urinar este slab și apar urinări dese, în cantități mici, atât în timpul zilei cât și noaptea. Printre simptome se numără incontinența urinară prin prea – plin, senzația că vezica urinară nu este golită complet, precum și apariția nevoii urgente de a micţiona. De asemenea, în situația bărbaților cu prostată mărită, poate să apară dureri pelvine și perineale, durere în timpul ejacularii sau erecții intense și dureroase în timpul nopții – dar care dispar în urma urinării.
Cauze prostată mărită
Specialiștii în domeniu nu au reușit până în prezent să identifice o cauză exactă pentru prostata mărită, însă unii dintre ei consideră că poate să fie vorba despre modificări generate de hormoni precum testosteronul. O altă posibilă cauză a prostatie mărite este și creșterea nivelului de dihidrotestosteron, un hormon masculin esențial în dezvoltarea prostatei. Se poate ajunge la o accelerare a multiplicării celulelor prostatei în cazul în care începe să scadă nivelul de testosteron din sânge, pentru că astfel începe să crească nivelul de dihidrotestosteron și să se acumuleze la nivelul prostatei. Prostata mărită poate fi și o consecință a moștenirii ereditare, a unui stil de viață sedentar, precum și a unor boli cardiovasculare sau a diabetului.
Diagnosticul de prostată mărită
Diagnosticul de „prostată mărită” sau cel pentru alte posibile complicații conexe, poate să fie stabilit de către un medic specialist urolog.
Pentru ca diagnosticul să fie cât mai precis iar tratamentul să fie cât mai potrivit, medicul va efectua o examinare clinică a tușeului rectal și va recomanda investigații paraclinice. Va fi nevoie de investigații bioumorale, precum probele de funcție renală, probe urinare și antigen specific prostatic. Aceste investigații pot să ofere detalii despre natură benignă a măririi prostatei. Pentru a măsura volumul prostatic și pe cel al reziduului postmicţional, medicul urolog va solicita o ecografie de aparat urinar. În unele situații, se poate să fie nevoie și de efectuarea unei urografii intravenoase sau de examene urodinamice.
Tratament pentru prostată mărită
Metoda de tratament pentru prostată mărită va fi stabilită de medicul urolog în funcție de dimensiunea prostatei, precum și în funcție de severitatea cu care se manifestă simptomele sau de complicațiile provocate – prezența sângelui în urină, infecții ale tractului urinar sau afectarea funcției renale.
Tratament medicamentos
Tratamentul medicamentos pentru prostata mărită poate să presupună administrarea de blocante alfa care să relaxeze mușchii de la nivelul prostatei și al vezicii urinare, precum și administrarea de antibiotice pentru situațiile în care prostata se inflamează. De asemenea, tratamentul pentru prostata mărită poate să includă și medicamente pentru reducerea hormonilor, pentru că acestea ajută la împiedicarea shimbărilor hormonale care favorizează mărirea prostatei. Efectul acestor medicamente va deveni evident după cel puțin o jumătate de an, însă trebuie să aveți în vedere că pot să provoace efecte secundare precum ejacularea retrogradă sau impotența.
Tratament chirurgical
În cazul în care tratamentul medicamentos nu s-a dovedit eficent în ameliorarea simptomelor, sau dacă au apărut și alte complicații, se impune tratament chirurgical pentru prostata mărită. Este important de avut în vedere faptul că intervențiile chirurgicale sau procedurile minim invazive sunt recomandate doar dacă pacientul prezintă simptome moderate sau severe. Termoterapia indusă cu apă, termoterapia transuretrală cu microunde și ablația transuretrală cu ace, sunt proceduri minim invazive de tratament pentru prostata mărită, și presupun introducerea unui dispozitiv în uretră și prostată.
Operația de prostată este recomandată bărbaților care suferă de insuficientă renală, celor care au pietre la rinichi și celor cu infecții urinare recurente. De asemenea, această operație este indicată și în cazul pacienților cu incontinență urinară, celor care au episoade recurente de urinare cu sânge și celor la care vezica nu se golește complet. Se poate ca medicul să recomande rezecţia transuretrală a prostatei, prostatectomie simplă sau incizie transuretrala a prostatei.
Hipertrofia benignă a prostatei – posibile complicații
În situația în care hipertrofia benignă a prostatei nu este tratată corespunzător și la timp, sau dacă evoluția este una agresivă, pot să apară anumite complicații care să pună în pericol starea de sănătate a pacientului. Astfel, poate să fie vorba despre infecții urinare, dificultăți în timpul urinării sau chiar retenție urinară (incapacitatea de a urina). Poate să apară și hematurie (urinări cu sânge) și se pot forma pietre la rinichi. De asemenea, se poate ajunge la infecții renale și chiar la deteriorarea vezicii urinare.