Prolactinomul – simptome, diagnostic, tratament
Prolactinomul reprezinta o tumora benigna (adenom) a glandei pituitare (hipofiza) care produce un exces de hormon numit prolactina. Este cel mai frecvent tip de tumori hipofizare. Simptomele prolactinomului sunt reprezentate de hiperprolactinemie – valoarea crescuta a prolactinei in sange – sau de presiunea exercitata de tumora asupra tesuturilor inconjuratoare.
In functie de dimensiuni, exista microprolactinom (<10 mm diametru) si macroprolactinom (>10 mm diametru).
Care sunt semnele si simptomele la femei?
– menstruatie neregulata, redusa cantitativ sau lipsa menstruatiei (amenoree);
– galactoree in absenta sarcinii si alaptarii;
– uscaciune vaginala cu dispareunie;
– acnee si hirsutism.
Care sunt semne si simptomele la barbati?
– disfunctie erectila;
– pilozitate scazuta;
– ginecomastie (marirea sanului).
Femeile au tendinta de a observa semnele si simptomele mai devreme decat barbatii, atunci cand tumorile sunt mai mici in dimensiuni, probabil alertate de tulburarile menstruale. Barbatii au tendinta de a observa semne si simptome mai tarziu, atunci cand tumorile sunt mai mari si cand exista mai multe sanse de a provoca dureri de cap sau probleme de vedere.
Complicatiile prolactinomului
– Pierderea vederii prin cresterea in dimensiuni si comprimarea nervului optic.
– Hipopituitarism. In cazul tumorilor de dimensiuni mari ce exercita efect compresiv asupra hipofizei, pot aparea disfunctii ale nivelurilor hormonilor controlati de hipofiza, rezultand hipotiroidism, insuficienta suprarenala si deficit de hormon de crestere.
– Pierderea de masa osoasa (osteoporoza). Prea multa prolactina reduce productia de estrogen si testosteron, rezultand o densitate osoasa scazuta si un risc crescut de osteoporoza.
– Complicatii ale sarcinii. In timpul unei sarcini normale, productia de estrogen creste. La o femeie cu un prolactinom mare, aceste niveluri ridicate de estrogen pot cauza cresterea tumorii.
Optiuni de tratament
Tratamentul prolactinomului isi propune sa aduca prolactinemia aproape de valorile normale, sa reduca volumul tumorii cu inlaturarea semnelor de compresie, sa restabileasca functia normala hipofizara si sa imbunatateasca calitatea vietii.
Tratamentul medicamentos include agonisti de dopamina pentru a trata prolactinomul. Aceste medicamente reduc productia de prolactina si micsoreaza tumora. Daca tratamentul medicamentos pentru prolactinom nu functioneaza sau nu este tolerat de pacient, interventiile chirurgicale pentru a elimina tumora sunt o optiune. Tipul de chirurgie practicat depinde de caracteristicile tumorii.
Chirurgie transsfenoidala: majoritatea persoanelor care au nevoie de interventie chirurgicala beneficiaza de aceasta modalitate de abordare a tumorii, in care tumora este eliminata prin cavitatea nazala.
Chirurgie transcraniana (craniotomie): este practicata daca tumora este mare, greu abordabila pe calea transsfenoidala sau daca tesutul cerebral din apropiere pare afectat.
Riscul de recidiva la 5 ani dupa interventia chirurgicala este unul mare.
Pentru persoanele care nu raspund la tratamentul medicamentos si nu sunt candidati pentru chirurgie, radioterapia poate fi o optiune.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie