Rolul prolactinei in fertilitate
Prolactina este un hormon proteic produs de celulele lactofore din lobul anterior hipofizar (adenohipofiza).
Functiile biologice ale prolactinei
Functiile biologice ale prolactinei sunt numeroase, insa functia principala este aceea de a stimula dezvoltarea glandei mamare pe parcursul sarcinii si pregatirea sanului pentru perioada de alaptare. Astfel, vorbim despre o activitate lactogenica (declansarea secretiei lactate) si o activitate galactopoetica (metinerea productiei de lapte). Estrogenii stimuleaza si ei proliferarea celulelor lactotrofe la femeile in perioada fertila.
Studiile au aratat ca prolactina nu intervine in perioada pubertara in cresterea glandei mamare (respectiv a canalelor galactofore), acest proces necesitand prezenta altor hormoni (estrogeni, corticoizi, insulina, somatotropina).
Rolul prolactinei in fertilitate
De asemenea, prolactina are un rol foarte important in fertilitate. Nivelurile crescute de prolactina se pot asocia cu infertilitatea de cuplu.
In momentul actual, hiperprolactinemia este responsabila pentru o treime dintre cazurile de infertilitate. In perioada imediata nasterii, nivelul prolactinei este foarte crescut, deoarece prolactina este hormonul care intretine secretia lactata. Aceasta hiperprolactinemie relativa confera un oarecare grad de protectie fata de o alta sarcina, multe femei folosind alaptatul ca metoda contraceptiva temporara (cu neajunsurile aferente).
Axul hipotalamo-hipofizar functioneaza prin mecanism de feedback. Astfel, un nivel crescut de prolactina inhiba hormonii necesari ovulatiei. In prezenta hiperprolactinemiei, ovulatia nu se declanseaza si determina infertilitate. De asemenea, nivelurile crescute de prolactina determina o insuficienta progesteronica in faza luteala (dupa ovulatie). Progesteronul este un hormon indispensabil sarcinii. Pacientele cu niveluri anormale de prolactina experimenteaza dereglari menstruale importante.
Hiperprolactinemiile se pot imparti in doua categorii:
Hiperprolactinemiile functionale
- sarcina, alaptare, stimulare mamelonara, efort fizic;
- administrarea unor medicamente: estrogeni (anticonceptionale orale), antagonisti;
- dopaminergici (fenotiazine, haloperidol, metoclopramid, rezerpina, metildopa), opioizi, cimetidina, verapamil, inhibitor de monoaminoxidaza;
- hipotiroidism periferic;
- insuficienta renala cronica;
- insuficienta hepatica severa;
- stresul prelungit.
Hiperprolactinemiile organice
- leziuni hipotalamice si hipofizare;
- tumori hipofizare;
- productie extrahipofizara de prolactina prin tumori ectopice (carcinorm bronsic, hipernefrom, corioepiteliom).
De obicei, o valoare crescuta mai putin de patru ori limita maxima admisa poate decela o hiperprolactinemie functionala. Insa aceasta regula nu se aplica intotdeauna. Medicul endocrinolog va stabili conduita de investigatii (radiologice, tomografie computerizata, testul de stimulare la TRH).
Simptomele hiperprolactinemiilor
La femeie, pot aparea: tulburari ale ciclului menstrual (intarzieri, diminuare cantitativa), mergand pana la amenoree; infertilitate; galactoree si cefalee.
La barbati, simptomele sunt de obicei nespecifice, motiv pentru care acestia solicita mai rar sau mai tarziu un consult medical. Pacientii se pot confrunta cu tulburari de dinamica sexuala (mergand pana la disparitia potentei), scaderea libidoului, infertilitate (spermograma prezinta numar mult scazut de spermatozoizi), galactoree si/sau ginecomastie (marirea sanilor) – simptome care apar in special la copii – si cefalee.
Din totalul hiperprolactinemiilor, 65-75% se intalnesc la femeile intre 20-50 de ani. Aceste paciente s-au prezentat la medicul curant pentru tulburari de ciclu menstrual, galactoree, infertilitate.
Pentru stabilirea tratamentului sunt necesare o serie de investigatii si identificarea cauzei hiperprolactinemiei. Tratamentul va fi individualizat de catre medicul curant.
Text: Dr Andreea Stavri
Medic specialist obstetrica-ginecologie