Ciclul menstrual si prima menstruatie
Unul dintre cei mai importanti pasi in magnifica calatorie a vietii il reprezinta trecerea de la copil la femeie, iar aparitia primei menstruatii marcheaza acest moment unic din viata fiecarei tinere. Desi acest eveniment are loc in viata tuturor fetelor, momentul intrarii la pubertate poate fi unul destul de delicat, motiv pentru care este indicat ca un copil sa primeasca toate informatiile necesare legate de aceasta mare schimbare a vietii lui.
Ce este menstruatia?
Menstruatie, menstra, “acea perioada a lunii” sau “sangerarea lunara” este procesul biologic care marcheaza inceputul feminitatii si acompaniaza lunar viata fiecarei femei. Menstruatia sau scurgerile menstruale reprezinta o sangerare vaginala periodica, care debuteaza in perioada de pubertate si se incheie la menopauza. Varsta medie la care apare prima menstruatie este de 11 ani, insa poate surveni si mai devreme, in jurul varstei de 9 ani, sau mai tarziu, pana la 16 ani. Este important de stiut faptul ca acest ciclu menstrual nu apare la toate tinerele la aceeasi varsta, insa daca intarzie sa apara pana la varsta de 16 ani, este bine sa mergi la un control medical, pentru a-ti inlatura orice urma de ingrijorare.
Care sunt semnele care indica aparitia primei menstruatii?
Din punct de vedere fizic, veti experimenta diferite semne si simptome care va vor anunta aparitia ciclului menstrual. Odata intrate la pubertate, fetele vor sesiza anumite schimbari la nivelul corpului lor, care pot fi traumatizante pentru cele care nu au primit informatii in acest sens. Cresterea sanilor si a parului pubian, accentuarea acneei, schimbarea tonalitatii vocii si modificarea secretiei vaginale sunt principalele semne care prevestesc prima menstruatie. Din punct de vedere emotional, tanara femeie va experimenta o serie de modificari ale dispozitiei. Persoanele neinformate sunt incercate de sentimente care variaza de la teama, rusine, dezgust, pana la anxietate si irascibilitate, unele dezvoltand chiar si depresie. Pentru cele care au primit sprijin emotional si asigurari ca menstruatia nu este o boala, ci un semn al sanatatii si al fertilitatii, aceasta perioada este un motiv de fericire, mandrie si feminitate.
Ce este si cat dureaza ciclul menstrual?
Majoritatea femeilor au un ciclu menstrual constant, insa acesta poate varia de la o persoana la alta, fiind influentat de mai multi factori: starea generala de sanatate, oboseala, stilul alimentar sau stresul. De obicei, durata ciclului menstrual este de 28 de zile, iar o menstruatie tine intre trei si sapte zile, uneori si zece. Daca in cazul tau aceste valori nu corespund, nu trebuie sa intri in panica, deoarece pot exista variatii individuale pentru fiecare organism in parte. Insa, daca fluxul menstrual este abundent, isi modifica culoarea si este insotit de dureri abdominale violente, greata, varsaturi sau stare de lesin, este indicat sa te prezinti cat mai repede la un ginecolog. De asemenea, exista posibilitatea ca menstruatia sa te ia prin surprindere si, de cele mai multe ori, sa nu-ti vina regulat. Nu te ingrijora, neregularitatea ciclului menstrual este obisnuita in primii doi-trei ani de la aparitie. Pentru a evita momentele jenante, in preajma datei in care trebuie sa-ti vina menstruatia, evita sa porti haine deschise la culoare, scurte sau mulate si nu uita sa-ti iei in permanenta un absorbant cu tine.
Igiena intima in timpul menstruatiei
Zona intima este cea mai delicata parte a corpului nostru si necesita o atentie speciala. Si nu doar pe durata ciclului menstrual. Astfel, in timpul menstruatiei se recomanda spalarea zonei genitale cu apa si sapun de cel putin doua ori pe zi. Sunt indicate produsele destinate igienei intime care sa nu contina substante agresive si care sa fie testate sub control ginecologic. Tinand cont de faptul ca una dintre principalele surse de bacterii este lenjeria intima, evitati materialele sintetice si optati pentru lenjeria din bumbac, deoarece bumbacul absoarbe transpiratia, permitandu-i pielii sa respire. Schimbati absorbantul sau tamponul la fiecare patru ore sau ori de cate ori simtiti nevoia pentru a evita mirosurile si nu uitati de spalarea mainilor de fiecare data cand folositi toaleta, inainte si dupa.
Tinerele femei trebuie informate si despre modul in care trebuie sa se ingrijeasca, ce produse sa foloseasca in acest sens, cum sa utilizeze corect tamponul sau absorbantul, in functie de caz. De asemenea, trebuie sa caute informatii si in ceea ce priveste inceperea vietii sexuale si bolile sau infectiile care pot fi contractate prin contact sexual. Nu uita ca educatia intima este esentiala pentru sanatatea ta, asigura o igiena corecta zonei genitale si rezerva-ti timp si pentru vizitele la medicul ginecolog.
Text: Alexandra Lupu