Principii si obiective ale educatiei sexuale
Educatia sexuala face parte din domeniul promovarii sanatatii si prevenirii bolilor si presupune sa fie efectuata de catre profesori bine instruiti in domeniu, sa detina cunostinte de biologie, psihologie, filosofie cat si de metodica legate de aceasta disciplina. Este recomandat ca parintii sa fie educatorii de sexualitate primara ai copiilor lor, iar scoala sa vina cu un plus de informatie si cu o pregatire constanta in acest domeniu privind sanatatea sexuala corespunzatoare varstei si de dezvoltare a abilitatilor pentru pastrarea sanatatii, prin oferirea de oportunitati de invatare intr-un mediu sigur, pozitiv si fara prejudecati.
Educatorii simt adesea jena, confuzie sau anxietate in abordarea subiectelor despre sex, sexualitate sau sanatatea sexuala. In acest sens, este recomandata pregatirea continua a acestora in domeniul de referinta si o indrumare in modul de selectare a obiectivelor, a activitatilor si metodologiilor de a preda in mod adecvat si eficient tematicile despre sex si sexualitate, adecvarea continutului tematicilor de predare la nevoile specifice si standardele culturale si sociale.
Adaptarea acestei discipline este necesar a viza atat nevoile si interesele elevilor, cat si problematici specifice culturii sau societatii prin raportarea la valorile sociale actuale. De aceea, pentru dezvoltarea acestor programe este necesar suportul factorilor scolari, factorilor bisericesti, ai asociatiilor sau organizatiilor de profil si ai celor din conducerea comunitatii. Desi parintii sunt educatorii primari ai copiilor lor in acest domeniu, asupra copiilor au influenta mai multe mesaje despre sexualitate din alte surse cum ar fi: media, tv, cercul de prieteni sau experiente personale negative – abuzuri emotionale, fizice, martori la scenarii sexuale etc, ce pot avea un impact negativ asupra dezvoltarii ulterioare.
Principii ale educatiei sexuale
Educatia sexuala este un concept larg care include informatii legate atat de comportamentul sexual cat si informatii legate de dezvoltarea sexuala, imaginea corpului, contraceptie, reproducere, sarcina, relatii interumane, protejarea impotriva bolilor cu transmitere sexuala, anatomie si fiziologie sexuala, orientarea sexuala, placerea sexuala, sanatatea sexuala. Scopul educatiei sexuale este de a promova sanatatea intr-un mod adecvat etapei de varsta traversate. Educatia sexuala vizeaza atat informarea corecta din punct de vedere al aspectelor specifice dezvoltarii sexuale cat si formarea de atitudini si valori in legatura cu identitatea, relatiile si intimitatea.
Principiile educatiei sexuale fac referire atat la diferentele dimensiunilor fizice, etice, psihologice, emotionale ce caracterizeaza fiecare individ in parte si intregesc ansamblul valorilor umane cu referire la sexualitate. Educatia sexuala este necesara deoarece toate persoanele sunt sexuate, actiunile sexuale au efecte si consecinte, iar ingrijirea sexuala este un proces natural pentru atingerea maturitatii sexuale si a unor relatii sanatoase.
Principiile educatiei sexuale includ respectarea urmatoarelor aspecte:
– demnitatea fiecaruia si modul diferit in care sexualitatea este exprimata;
– diversitatea sau convingerile despre sexualitate ale oricarei minoritati;
– informarea oportuna in scopul pastrarii starii de sanatate si asigurarea accesului la informatii privind contraceptia, prevenirea unei sarcini nedorite, a infectarii cu boli cu transmitere sexuala etc;
– sexualitatea este parte integranta a identitatii fiecarei persoane, iar educatia despre sexualitate se realizeaza pentru pastrarea sanatatii sexuale si a bunastarii individului pe parcursul vietii sale.
In sens restrans, obiectivele educatiei sexuale urmaresc ajutarea tinerilor in scopul obtinerii unei atitudini pozitive fata de sexualitate, oferirea de cunostinte si abilitati de dezvoltare corespunzatoare, astfel incat acestia sa poata lua decizii sanatoase despre sex atat in prezent cat si in viitor, sa primeasca mesaje adecvate si corecte despre sexualitate, ceea ce contribuie la sanatatea si bunastarea lor, la luarea unor decizii responsabile, formarea unor relatii sanatoase si ingrijirea adecvata a corpului lor.
Continutul tematicilor de educatie sexuala
Conceptele pe care se bazeaza educatia sexuala sunt: comportamentul sexual, imaginea trupului, anatomia si fiziologia aparatului reproducator, relatiile interumane si sanatatea sexuala. Obiectivele in planul educatiei sexuale a comportamentului includ: cunoasterea si aprecierea propriului trup, interactionarea cu ambele sexe, invatarea despre reproducere, invatarea despre orientare sexuala si respectul fata de convingerile celorlalti privind sexualitatea.
Obiectivele in planul educatiei sexuale privind anatomia si fiziologia aparatului reproducator includ: invatarea partilor trupului si a functiilor sexuale ale acestora, a asocierii acestor parti ale corpului cu placerea, dar si cu reproducerea, invatarea fiziologiei organelor sexuale cu privire la maturarea organelor de reproducere, despre perioada pubertatii si modificarile fiziologice in dezvoltarea organelor sexuale, despre adolescent si trecerea catre perioada adulta, despre ejaculare si menstruatie, despre contactul sexual, nastere, fertilizare sau conceptie si contraceptie, graviditate, motive fiziologice care impiedica fertilizarea, menopauza, despre metodele medicale de ajutor privind fertilizarea, despre diferentele privind unele aspecte corporale si despre invaliditate si nevoile sexuale ale oamenilor cu diferite infirmitati etc, invatarea despre identitatea sexuala, heterosexualitate si homosexualitate, bisexualitate, despre modurile diferite de a iubi si modurile diferite de atractie sexuala, despre temerile specifice si problemele ce decurg din acceptarea unei identitati sexuale, influenta factorilor de mediu, socio-culturali etc.
Obiectivele in planul educatiei sexuale privind relatiile includ: dezvoltarea abilitatilor de a exprima dragostea, de a mentine relatiile, de a identifica aspecte privind manipularea, exploatarea emotionala, abuzul, de a fi capabil sa faca alegeri adecvate stilului de viata specific si optiunilor sale, despre rolul si responsabilitatile membrilor familiei, despre valori morale, comunicare, interactiune, despre conceptele de dragoste, prietenie, casatorie, divort sau separare maritala, aspecte privind responsabilitatea in familie, grija sau custodia copiilor, statutul de parinte, invatarea unor strategii comportamentale in planul relatiilor cum ar fi negocierea, comunicarea deschisa etc.
Educatia sexuala este un proces educational sistematic si structurat care sprijina tinerii si familiile lor sa dobandeasca informatiile legate de sexualitate, sa-si formeze abilitati si motivatia necesara pentru a actiona in modalitati congruente cu valorile lor. Un adult sanatos isi va exprima dragostea si intimitatea intr-un mod corespunzator, va dezvolta si mentine relatii semnificative si pozitive, va evita relatiile de manipulare sau abuz, va lua decizii pozitive, va comunica cu familia, partenerii, medici, profesori sau confesori religiosi pe anumite aspecte privind sexualitatea, se va bucura de trairile sale sexuale, isi va manifesta propria sexualitate respectandu-i pe ceilalti si se va ingriji de sanatatea si igiena sexuala pentru a preintimpina aparitia diferitelor boli cu transmitere sexuala, sarcina nedorita, avortul etc.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala