“Planifica neprevazutul” folosind contraceptia de urgenta
Contraceptia de urgenta sau “pilula de a doua zi” asa cum mai este cunoscuta, este singura metoda contraceptiva care, administrata in maximum 72 de ore de la un act sexual neprotejat, ofera protectie de 95% in ceea ce priveste instalarea unei sarcini. Potrivit celor mai recente studii, jumatate dintre femeile romance folosesc metode contraceptive cu o eficienta limitata, cele mai intalnite fiind metoda retragerii si metoda calendarului. In urma acestui sondaj, Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS) lanseaza campania “Planifica Neprevazutul” , care are ca scop o mai buna informare si educare a femeilor cu varsta cuprinsa intre 16 si 49 de ani, in ceea ce priveste beneficiile contraceptiei de urgenta, in urma unui contact sexual neprotejat. Aceasta campanie, “Planifica Neprevazutul” este sustinuta si prin intermediul platformei online www.planificaneprevazutul.ro cu scopul de o oferi pe larg, toate informatiile corecte in ceea ce priveste contraceptia de urgenta, ca metoda alternativa in situatia unui „accident” reprezentat de contactul sexual neprotejat.
„Campania Planifica Neprevazutul” reprezint? modul nostru de a raspunde numarului foarte mare de romance care se expun riscului unei sarcini nedorite”, a declarat Dr. Borbala Koo, Director executiv, SECS. „Contraceptia de urgenta este o metoda de rezerva pe care orice femeie ar trebui sa o aiba la indemana pentru situatiile in care a avut loc un contact sexual neprotejat. Asemenea situatii pot sa apara daca metoda de contraceptie utilizata nu a funcionat (a intampinat dificultati sau au avut loc incidente) sau daca a avut loc un contact sexual impotriva vointei femeii. Obiectivul nostru este sa le oferim femeilor, si nu numai lor, informatiile de care au nevoie pentru a cunoaste aceasta metoda si a o folosi in mod responsabil”, a adaugat Dr. Borbala Koo.
Date din studiu privind contraceptia in Romania:
- 48% dintre femei folosesc metode contraceptive care se utilizeaza in timpul contactului sexual (retragere, prezervative, spermicide) cu risc mare de „accident”
- Aproape un sfert dintre romance utilizeaza ca si metode principale, metoda calendarului si retragerea, ambele avand eficienta redusa
- O treime au avut parte de un „accident” in urma utilizarii prezervativului
- 50% nu sunt de acord sa utilizeze contraceptia, daca aceasta presupune intreruperea actului sexual
- 27% dintre femei au recurs la avort, neputand preveni apartia unei sarcini nedorite
- 36% dintre femeile care folosesc contraceptive, au recurs la metoda in urma unui „accident” cu prezervativul si 31% in urma metodei retragerii
- 24% considera avortul o metoda de contraceptie, iar 62% sunt de parere ca avortul este necesar, uneori.
Studiul „Emergency Contraception Study” a fost efectuat de compania globala de cercetare Millward Brown cu sprijinul Gedeon-Richter Plc., pe un esantion de 500 de femei romance, cu varsta cuprinsa intre 16 – 49 ani.
Platforma www.planificaneprevazutul.ro permite femeilor din Romania sa intre in contact direct cu cu Dr. Mirela Popa, medic primar obstetrica-ginecologie, accesand sectiunea „Intreaba medicul”, dar si o sectiune interactiva, unde utilizatorii vor putea sa-si impartaseasca propriile experiente.
Text: Alexandra Lupu