Mituri daunatoare sanatatii sexuale
1. Orgasmul vaginal este singurul orgasm valabil.
De fapt, si orgasmul clitoridian este plin de intensitate erotica. Femeia beneficiaza de o dubla satisfacere sexuala, atat din punct de vedere clitoridian, cat si vaginal. Dupa cum predomina una sau ambele zone erogene, orgasmul se produce prin stimularea acesteia sau, consecutiv, prin stimularea zonei clitoridiene urmata de cea vaginala.
2. Orgasmul trebuie sa fie intotdeauna simultan cu cel al partenerului.
Fiecare om este unic si irepetabil. Astfel, fie ca suntem barbati sau femei, avem propriul nostru mod de a fi, de a reactiona sau de a actiona. In ceea ce priveste planul sexual, atat barbatul, cat si femeia au maniere diferite de a raspunde stimulilor sexuali. Femeia, fiind mai centrata pe partea emotionala a actului sexual decat partenerul ei, poate avea nevoie de mai mult timp pana la atingerea orgasmului.
3. Atitudinea sexuala feminina trebuie sa fie pasiva, iar cea masculina activa.
Acest lucru era perceput ca fiind adevarat in trecut. Revolta feministelor a dat peste cap acest principiu. Astfel ca, astazi, femeia este la fel de activa sau poate mai activa decat barbatul.
4. Sexualitatea este in intregime innascuta si nu necesita invatare.
Este adevarat ca sexualitatea este innascuta, insa doar partial. Ne nastem cu instinctul sexual, insa avem nevoie de ceva inteligenta, disponibilitate si rabdare pentru a-l slefui si a-l adapta vremurilor in care traim. Viata sexuala este cu atat mai satisfacatoare cu cat deprindem si invatam mai bine arta fascinanta a sexualitatii.
5. Fanteziile sexuale sunt interzise, mai ales daca se refera la un partener diferit.
Beneficiile fanteziilor erotice sunt cresterea dorintei sexuale fata de partener, cresterea intimitatii dintre cei doi membri ai cuplului, conturarea cel putin a unui strop de curaj pentru a-i cere sau oferi celuilalt scene fierbinti de dragoste, asa cum ai visat dintotdeauna.
Cei care isi imagineaza ca, fantazand erotic cu altcineva, si-ar insela partenerul de cuplu sau s-ar distanta iremediabil de acesta, evita in mod constient acest tip de fantezii. Insa ce pierdere!
6. Dificultatile sexuale reprezinta o fatalitate biologica
Dificultatile sexuale reprezinta de obicei o problema psihologica. Se pare ca problemele sexuale apar atunci cand exista o proasta comunicare intre parteneri. Daca pe plan emotional se ajunge la o rezolvare, atunci probabilitatea gasirii unei solutii viabile pe plan biologic este sporita.
7. Masturbarea este o practica rusinoasa si periculoasa
Dimpotriva, autoexplorarea, masturbarea, exercitiile pentru cresterea excitatiei sexuale si constientizarea mai intensa a placerii sunt modalitati excelente in atingerea orgasmului in timpul activitatii sexuale.
8. Corpul nu trebuie aratat pentru ca are aspecte inestetice sau socante
Complexele corporale genereaza respingerea nu numai a propriului corp, dar si pe cea a corpului partenerului. Persoana care se simte bine in pielea sa are cele mai mari sanse sa accepte nuditatea si sexualitatea fara sentimente de jena, dezgust sau teama.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – Formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei
Web: