Lenea sexuala si consecintele ei
Lenea in pat apare in general sub urmatoarele descrieri:
Statul in pat ne bucura mai mult decat sa facem sex…
Trebuie sa initiez actul sexual si nu ma simt in stare… ma simt doborat inca de la inceput…
Simt ca partenerul doreste mult prea mult de la mine in timpul actului sexual, iar actiunile pe care le fac devin obositoare…
Prea multe amanari si pretexte de amanare din partea partenerului… nu acum… nu aici… nu asa…
Partenerul meu a devenit bunul meu prieten, traim ca frate si sora, avem camere separate. Desi facem multe lucruri impreuna, ne ajutam reciproc, facem excursii si ne simtim bine impreuna cu prietenii comuni, nu facem sex de multi ani.
Fara Viagra, nu sunt in forma… imi pierd erectia destul de repede… dar medicul imi spune ca nu este nimic in neregula cu organele mele sexuale…
Lipsa dorintei sexuale instictuale si constientizarea acestei deficiente, a problemelor de cuplu aparute in acest context, determina la multe persoane aparitia frustrarii si chiar a unei stari anxios-depresive. Isi doresc sa fie active sexual, stiind ca aceasta este starea de normalitate. Dorinta de a depasi aceasta rutina, atunci cand individul este normal din punct de vedere fizic si se afla la o varsta nu foarte inaintata care sa nu puna problema unor afectiuni medicale, determina persoanele sa apeleze la diferite solutii, si anume: cer sfatul prietenilor, ajung sa dezbata problema de intimitate pe forumuri cu diversi necunoscuti etc. Teama de a nu avea o afectiune sexuala sau rusinea impiedica, de cele mai multe ori, persoanele in cauza sa apeleze la servicii de specialitate: medicale sau psihologice.
Lenea sexuala acuzata poate fi, de fapt, o disfunctie sexuala care, in termeni medicali, s-ar traduce prin scaderea, pierderea sau absenta libidoului, fiind caracteristica atat femeilor, cat si barbatilor.
Cauze care declanseaza lenea sexuala
Printr-o anamneza amanuntita se pot stabili principalele cauze care determina disfunctia, dintre care amintim:
– stresul, oboseala, suprasolicitarea, lipsa relaxarii si a metodelor de relaxare, insatisfactiile personale, profesionale, problemele vietii cotidiene, volumul de munca depus etc.;
– sentimentul de rutina si plictiseala in cuplu, conflictele din relatie, uneori furia si resentimentele, lipsa increderii in partener, lipsa afectiunii sau a grijei reciproce – toate acestea sunt probleme ce interfereaza cu viata sexuala;
– cauze fiziologice, boli (depresie, diabet etc.), tratamente sau terapii medicale care pot modifica nivelurile hormonale;
– consumul sau dependenta de unele substante: medicamente, anticonceptionale sau alcool, droguri etc.;
– istoricul negativ in legatura cu relatiile sexuale, abuzuri, tratamente rele ale partenerilor sau al persoanelor apropiate, cum ar fi unul dintre parinti etc.;
– credintele religioase extreme.
Este oarecum mai confortabil pentru multe persoane sa foloseasca termenul de „lene sexuala”, insa, cand problemele prind un contur acutizant si se constientizeaza schimbarile vietii sau ale relatiei in sens negativ, este necesara o interventie specializata si apelul implicit la specialisti. Medicul ginecolog, urolog, psihologul/psihoterapeutul pot identifica cauzele atat fizice, cat si emotionale si propun tratamente adecvate, ajutand implicit pacientii sa inteleaga cauzele problemelor aparute.
Text: Ionela-Janina Sabou, Psiholog