Icterul la sugari
Icterul este o afectiune a ficatului si a veziculei biliare caracterizata prin coloratia galbena a pielii si a mucoaselor bolnavului, provocata de impregnarea acestora cu pigmenti biliari.Bilirubina se naste din distrugerea hematiilor si a proteinei din celulele rosii (hemoglobina).
In conditii normale, bilirubina este eliminata prin intestine in acelasi timp cu bila, dupa trecerea prin ficat. Cand bilirubina se formeaza mai repede decat o proceseaza ficatul nou-nascutului, apare icterul. Bebelusii, avand mai multe hematii in sange decat adultii, produc mai multa bilirubina care, fiind in cantitate mare, se resoarbe in intestin inainte de eliminare prin scaun. In acelasi timp, ficatul nou-nascutului nu a atins maximul de dezvoltare si nu e capabil sa elimine bilirubina din sange.
Tipuri de icter la nou-nascuti
Icterul fiziologic nu necesita tot timpul de tratament, apare la cel putin o zi dupa nastere dar nu mai tarziu de o saptamana.
Icterul de alaptare apare in zilele 10-14 in urma alaptarii la san si este cauzat de deshidratare deoarece este ingreunata eliminarea bilirubinei din organismul nou-nascutului incomplet dezvoltat. Daca se micsoreaza intervalul dintre mese si acestea devin mai dese, icterul ar trebui sa dispara in maximum o saptamana. Nu se stie exact de ce laptele mamei afecteaza eliminarea bilirubinei la nou-nascuti.
Icter nuclear – un caz rar, dar grav de icter cauzat de acumularea bilirubinei in cantitati mari in sange si produce leziuni cerebrale, pierderi ale auzului, retard mental si tulburari de comportament.
Atrezie biliara apare la nou-nascutul care are icter de mai mult de 14 zile si consta intr-un blocaj al canalelor biliare; in acest caz, scaunele au o nuanta palida. Se cheama medicul in acest caz.
Tratament:
Mesele frecvente ale bebelusului constituie cel mai bun tratament (de 8 pana la 10 ori pe zi). Acestea trebuie sa-i asigure cantitatea suficienta de fluide care vor ajuta organismul sa elimine excesul de bilirubina. Imediat dupa nastere trebuie inceputa alaptarea; colostrul va avea efect laxativ si favorizeaza scoaterea mai rapida din corp a bilirubinei prin scaun.
Pentru icterul patologic, ca tratament, se foloseste fie exsanguinotransfuzia, fie fototerapia.
Prin fototerapie, se expune pielea bebelusului la lumina albastra sau alba cu lungime de unda 460 nm.
Atentie: Parintii trebuie sa apeleze de urgenta la medic atunci cand:
– icterul se extinde sau se accentueaza
– nou-nascutul are o temperatura masurata intra-rectal de peste 37.8 grade Celsius
– nou-nascutul pare ca sufera
– nou-nascutul se trezeste greu, e obosit tot timpul, este apatic, nu se hidrateaza corespunzator
– nou-nascutul prezinta spasme sau convulsii
– perioade de dificultate in respiratie
– tipat strident de tonalitate inalta
– arcuirea spatelui
Text: Iacob Diana, Farmacist