Hormonii sexuali, responsabili de flacara pasiunii
Hormonii sexuali
Pasiune, foc, valvataie sau, mai pe scurt, starea de indragostire este usor de aprins, insa se poate anula destul de usor prin doar cateva gesturi.
Specialistii in domeniu sustin ca toate starile legate de iubire, pasiune, atractie sexuala au o importanta legatura cu hormonii sexuali.
De exemplu, atunci cand ne indragostim, creierul nostru secreta dopamina. Acest hormon este cel care ne determina in acele momente euforice sa consideram iubirea si atentia celuilalt drept cele mai importante si vitale lucruri de obtinut cu orice efort sau sacrificiu.
Insa, atentie, acest hormon implica si sustinerea dependentelor de celalalt prin accentuarea atractiei resimtite fata de acesta. Deci are si implicatii mai putin pozitive.
Hormonii sexuali feminini
La femei, estrogenul si progesteronul reprezinta hormonii sexuali feminini. Estrogenul este direct proportional cu oxitocina, un hormon responsabil de stimularea intaririi legaturii afective si a intimitatii dintre partenerii de cuplu. Oxitocina mai este denumit si hormonul iubirii neconditionate pentru ca se afla la baza relatiilor de prietenie, iubire si afectiune materna din punct de vedere chimic.
Oxitocina se secreta in cantitati impresionante atunci cand femeile sunt mangaiate cu tandrete sau atunci cand se simt ascultate si intelese.
Asadar, daca partenerul de cuplu isi doreste sa faca dragoste cu iubita sa, este esential sa evite orice forma de critica, de atitudine vulgara sau superioara. Acestea din urma sunt caile sigure prin care poti alunga cheful de amor al unei femei si poti pierde o seara plina de iubire si pasiune.
Hormonii sexuali masculini
La barbati, testosteronul este hormonul sexual masculin. Insa si la acestia oxitocina joaca un rol extrem de important. Care? Ei bine, la barbati, oxitocina este responsabila pentru cresterea nivelului de testosteron din sange si, implicit, de aprinderea dorintei sexuale.
In fiecare zi, testosteronul sufera anumite variatii cantitative. Dar aceste variatii sunt nesemnificative din punct de vedere al emotiilor generate. Exista insa si situatii precum perioada de dupa actul sexual cand testosteronul scade drastic. Acelasi lucru se intampla si in cazul dopaminei, hormonul care ii stimuleaza pe barbati la inceputul actului sexual.
In astfel de momente creste prolactina sau altfel denumita “frana sexuala”, care ii indica organismului senzatia de satietate.
Asadar, daca partenera de cuplu ii va reprosa ceva iubitului sau il va ameninta, cu siguranta va obtine din partea acestuia o reactie dezagreabila si violenta.
Totodata, este esential de mentionat ca barbatii sunt sensibili la stimulii pe care ii primesc pe cale vizuala. Asa ca incearca sa te imbraci cat mai atragator si sa te faci mai frumoasa decat esti. Doar asa vei atrage privirile sale si dragostea sa asupra ta.
Dincolo de hormonii sexuali
Fiecare om este unic, avand propriile sale nevoi, dorinte si asteptari. Retine ca atitudinea ta este extrem de importanta deoarece atitudinea lui nu este decat un raspuns la ceea ce faci tu.
Astfel ca, atunci cand te simti nemultumit, frustrat sau furios, nu-l blama pe celalalt. Incearca sa cauti in atitudinea ta ce ar putea declansa in partener ceea ce pe tine te nemultumeste in prezent. Cand iti vei da seama, vei realiza ca relatia dintre voi este ca un joc in oglinda.
Asa ca fii schimbarea pe care o doresti in celalalt, caci schimbarea in celalalt incepe cu tine insati.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – Formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei