Homosexualitatea latenta, o posibila explicatie a frigiditatii la femei
Frigiditatea privita ca sexism
Asa cum impotenta marcheaza disfunctia sexuala masculina, si frigiditatea se refera la disfunctia sexuala feminina. Cel putin asa era perceputa frigiditatea in trecut.
Multi clinicieni privesc acum frigiditatea ca fiind un fenomen sexist ce sta mai mult in responsabilitatea femeii decat a mediului ei socio-cultural, experientelor sale emotionale, starii de sanatate, toate acestea putand contribui la lipsa de responsivitate sexuala a femeii.
Repere in depistarea frigiditatii
Frigiditatea ca si terminologie medicala se refera la incapacitatea femeilor de a atinge placerea orgasmica. Altfel spus, femeia simte raceala, indiferenta sau, si mai grav, aversiune fata de actul sexual, simtindu-se practic incapabila de a raspunde adecvat la stimuli sexuali.
Absenta fanteziilor sexuale sau saracia acestora, absenta dorintei sexuale, lipsa de interes fata de partenerul de viata, cauzarea unor conflicte interpersonale sunt doar cateva aspecte ce pot fi privite ca repere in descoperirea tulburarii frigide.
Disfunctia sexuala este de obicei o problema psihologica, asa cum vom descoperi in continuare.
Intre dorinta si satisfactie exista un conflict intrapersonal descris in literatura de specialitate ca fiind nevrotic. Acest mecanism nevrotic conduce la reprimarea sexualitatii.
De asemenea, ca orice alta disfunctie medicala, exista anumite cauze sau circumstante care conduc sau favorizeaza instalarea frigiditatii la femeie. De exemplu, un barbat neexperimentat sau centrat mai mult pe propriile nevoi sexuale, o comunicare deficitara cu partenerul de cuplu, teama de o sarcina nedorita, depresia asociata cu anxietate, sentimente de jena si culpabilitate in ceea ce priveste actul sexual, frica de durere si de boli cu transmitere sexuala, tulburari psihiatrice severe sunt surse ale frigiditatii principale si demne de luat in considerare.
Homosexualitatea latenta, o posibila explicatie stiintifica
Potentialul homosexual al unei femei isi poate gasi originea intr-o relatie ostila fiica-mama. In acest caz, mama se demonstreaza a fi un parinte neafectuos si de aceea cineva de care se poate dispensa. Astfel, femeia adult cauta sa isi reinnoiasca relatia cu o mama ce initial a fost una nesatisfacatoare.
Totodata, ea isi exprima ostilitatea fata de partenerul pe care l-a ales, negand si respingand ce are el de oferit.
Acest soi de dependenta ostila este exprimata prin trasaturi homosexuale. Uneori, excitatia poate surveni atunci cand partenerul de cuplu are un raport sexual cu o alta femeie in prezenta ei, permitandu-i astfel sa isi satisfaca curiozitatea care este legata de conceptia fantezista a copilului fata de actul sexual al parintilor in momentul conceptiei sale.
Relatia cu mama, prima relatie de tip „lesbi”
Chiar daca homosexualitatea nu este exprimata, la nivel evident ea fiind absenta, pot exista anumite fantasme legate de sexualitatea orala sau de acte de lesbianism, fie in rolul de personaj activ, fie in rol de spectator.
Aceste fantasme reprezinta o dorinta de a se reintoarce la prima relatie homosexuala, adica cea cu mama.
Mai mult, ocazional, actul sexual satisfacator poate avea loc cu partenerul erotic, daca o alta femeie este prezenta. In mod evident, cealalta femeie este „lasata pe dinafara”. Astfel, femeia in cauza se razbuna pe mama ei care in trecut a lasat-o, de asemenea, pe dinafara.
Astfel de probleme se pot rezolva numai prin intelegerea dinamicilor mai putin constiente care le stau la baza. Pentru a patrunde in universul trairilor celor mai ascunse, este bine sa apelam la ajutorul unui terapeut care ne va ghida in calatoria noastra interioara.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei