Gonoreea, o boala cu transmitere sexuala periculoasa
Bacteria gonococ infecteaza tractul urinar. Este cunoscut faptul ca uretra trece prin centrul penisului. In cazul barbatilor, bacteria este transmisa prin uretra pentru a infecta partenerii sexuali si intra prin uretra pentru a-i infecta pe ei. Insa, daca se pune un prezervativ pe penis, este retinut fluxul de gonoree si astfel este evitata contagierea celuilalt partener sexual.
Frecventa, dar neluata in serios!
Conform unui studiu, in Statele Unite ale Americii, mai exact in New Jersey, exista un numar impresionant de cazuri de gonoree pe cap de locuitor. Mai concret, cifrele sunt graitoare de la sine: 942,5 cazuri de gonoree la 100.000 de locuitori. Aceste statistici au determinat autoritatile sa proclame respectivul oras “capitale gonoreei”. Dincolo de acest studiu, se pare ca anual sunt raportate cam un million de noi cazuri de gonoree in SUA, dar cifra reala este dubla si chiar poate mai mare, avand in vedere faptul ca multe cazuri nu sunt raportate. In ciuda acestor date exacte si impresionante, multi oameni continua sa nu ia in serios afectiunea!
Gonoreea poate ucide!
Gonoreea poate ucide. Chiar daca numarul deceselor este relativ redus, exista astfel de cazuri cu sfarsit dramatic. Motive de ingrijorare exista deoarece gonoreea ca afectiune a scapat de sub controlul medicilor. Insa, in prezent au aparut noi radacini de gonoree imune la aproape orice antibiotic. Cu alte cuvinte, acum este nevoie de tratamente foarte puternice si foarte costisitoare care sa ne apere de boala. Dureri la nivelul abdomenului inferior, febra si o scurgere vaginala care arata ca puroiul inseamna ca trebuie sa mergeti urgent la medic. Daca problema nu dispare cu antibiotice atent selectionate, atunci urmeaza internarea in spital. In caz de abces ovarian, puroi la nivelul ovarelor, operatia este singura varianta. De asemenea, gonoreea poate provoca si ocluzie intestinala sau septicemie. Deci, gonoreea poate ucide!
Gonoreea poate provoca sterilitate!
Se pare ca aceasta afectiune este una dintre principalele cauze ale Bolii Inflamatorii Pelviene, pe scurt BIP. Aceasta boala BIP este extrem de neplacuta. Aceasta apare atunci cand o infectie a vaginului si a cervixului se raspandeste catre uter, trompele uterine si ovare. Daca se extinde mai departe catre abdomen, atunci este foarte posibil sa survina moartea persoanei afectate. Chiar daca infectia se vindeca, cam 12% dintre femei raman sterile. Dupa a doua infectie, chiar daca si aceasta este vindecata, aproape un sfert din victime nu vor mai avea niciodata copii. Trei infectii lasa peste jumatate dintre femei sterile. O alta mare problema este faptul ca chiar daca femeia reuseste sa ramana insarcinata, riscul de sarcina in afara uterului creste cu 1000%. Se pare ca cicatricele din trompele uterine fac ca ovulul fertlizat sa se ataseze in alta parte decat pe mucoasa uterului. In SUA sunt raportate milioane de cazuri de Boala Inflamatorie Pelviana. O cifra exacta nu este estimata deoarece majoritatea medicilor nu declara fiecare caz in parte.
Risc de infectie direct proportional cu expunerea sexuala
Este simplu! Cu cat esti mai expus cu atat creste riscul de boala. De exemplu, femeile care fac sex cu mai multi barbati au sanse mult mai mari de a contacta boala. De asemenea, se pare ca 70% dintre femeile care se infecteaza cu gonococ, o fac in prima saptamana dupa ciclul menstrual. Cu alte cuvinte, daca femeia face sex in timpul ciclului menstrual, germenii de gonoree pot fi luati in drum de spermatozoizi, cu care formeaza o echipa. Astfel ca se poate raspandi infectia catre uter, trompe uterine si ovare.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei