Fibromul uterin si infertilitatea
Fibromul uterin reprezinta o tumora benigna a uterului, care apare in perioada reproductiva a femeilor. 80% dintre femei vor avea un fibrom pe parcursul vietii, insa nu toate vor fi diagnosticate, multe fiind asimptomatice.
Simptomele principale sunt sangerarea anormala si durerea pelvina.
Diagnosticul fibroamelor uterine este unul facil in zilele noastre. O ecografie pelvina poate confirma sau exclude diagnosticul. Fibroamele uterine sunt raspunzatoare de 1-2% din cauzele de infertilitate la femeile cu varsta fertila. Fibroamele afecteaza fertilitatea prin interferarea implantarii la nivelul miomului sau daca localizarea acestora este in apropierea ostiilor tubare sau a orificiului cervical, acestea impiedica fertilizarea.
Marimea fibroamelor nu reprezinta cheia afectarii fertilitatii, ci localizarea acestora. Mioamele ce distorsioneaza cavitatea uterina duc la dificultatea implantarii sarcinii si, frecvent, la avort.
Fibroamele subseroase nu influenteaza fertilitatea.
Studiile au aratat ca fibroamele submucoase sau intramurale cu componenta intracavitara scad sansele pacientelor de a obtine o sarcina si cresc rata de avort spontan. Pacientele care sufera o interventie de miomectomie pentru fibroamele intracavitare sau intramurale cu evolutie intracavitara prezinta o imbunatatire a infertilitatii, crescand sansele de obtinere a unei sarcini. Miomectomia pentru mioamele subseroase nu a crescut sansele de obtinere a unei sarcini, aceste fibroame nu interfera cu fertilitatea. Se recomanda ca femeile care au fibroame uterine sa nu amane obtinerea sarcinii pentru o perioada indelungata de timp. Miomectomia profilactica nu se recomanda pentru a preveni complicatiile sarcinii. Este necesara o evaluare amanuntita a cuplului infertil inaintea incriminarii fibromului drept cauza a infertilitatii.
Tratamentul fibroamelor uterine este reprezentat de:
Terapia medicamentoasa preconceptionala asociaza frecvent efecte adverse cand este administrata timp indelungat, simptomele aparand imediat dupa oprirea tratamentului. Tratamentul medical al fibroamelor la femeile infertile nu se recomanda.
Miomectomia reprezinta interventia de extirpare a fibroamelor. Ea se poate realiza pe cale histeroscopica in cazul mioamelor submucoase sau pe cale abdominala atunci cand fibroamele sunt numeroase si de dimensiuni mari.
Miomectomia laparosopica – datorita tehnicilor si aparaturii de ultima ora, aproape toate miomectomiile se pot rezolva laparoscopic. Rezultatele sunt comparabile cu miomectomia prin laparotomie. Se indica interventia laparoscopica la paciente cu uter cu dimensiuni mai reduse, cu mai putin de 3 fibroame intramurale sau subseroase cu diametrul sub 5 cm.
Tehnicile de coagulare si mioliza a fibroamelor reprezinta metode de tratament mai noi, cu un risc crescut de formare a aderentelor postoperatorii si risc mai mare de ruptura uterina la o viitoare sarcina.
In concluzie, fibroamele uterine influenteaza fertilitatea femeii in functie de localizarea acestora, si anume:
- fibroamele submucoase si intramurale care distorsioneaza cavitatea uterina impiedica nidarea sau determina avort spontan precoce;
- mioamele care obstrueaza orificiul cervical sau ostiile tubare prin impiedicarea fertilizarii.
Text: Dr.Nicolae Gica, Medic rezident obstetrica-ginecologie