De ce dispare pofta de sex?
Satisfactia sexuala, indicator al unei relatii de cuplu sanatoase
Satisfactia sexuala reciproca reprezinta un indicator al unei relatii de cuplu sanatoase, complete si fara jumatati de masura. Practic, nu exista relatii de cuplu trainice si functionale fara atractie si gratificare sexuala mutuale.
Exceptie fac acele situatii rarisime in care relatia dintre un barbat si o femeie este intens investita cu spiritualitate, latura fizica a relatiei fiind minimalizata.
Evitarea contactelor sexuale, un semn al disfunctionalitatii sexuale
Ti s-a intamplat sa eviti sa ai contacte sexuale cu persoana iubita? Ti s-a intamplat sa le practici intr-o maniera mecanica, fara implicare de niciun fel? Atunci, cel mai probabil, corpul tau incearca disperat sa iti transmita faptul ca ceva nu este in regula cu relatia ta de cuplu.
Se spune ca, spre deosebire de creierul nostru, corpul nu cunoaste metode prin care sa falsifice, fiind un tradator excelent al lumii noastre interioare. Corpul este cea mai clara oglinda care iti reflecta lumea starilor tale emotionale. Ceea ce vreau sa spun este ca viata sexuala este o reflexie a relatiei tale sufletesti.
Daca te simti epuizat/a sexual inseamna ca relatia ta de cuplu este intens populata cu tensiuni si nemultumiri. Toate conflictele dintre parteneri, mai mult sau mai putin mocnite, tin companie celor doi in dormitor.
Oboseala, vinovata de lipsa poftei de sex
Cea mai frecventa explicatie pe care femeile sau barbatii o ofera atunci cand nu au chef sa faca sex este „oboseala”. Apoi lista poate continua cu alte explicatii pentru lipsa libidoului, precum lipsa de timp, supraresponsabilizarea, copiii, neintelegerile cu socrii etc.
O sa va spuneti „Asa este!”. Insa oare nu exagerati putin? Evident ca exemplele de mai sus sunt desprinse din realitate. Doar ca importanta atribuita acestor aspecte in legatura cu scaderea poftei de sex este exacerbata la cote peste limitele unei bune functionari intr-o relatie de cuplu sanatoasa si trainica.
In general, femeile frigide se folosesc de scuza oboselii pentru a demonstra partenerului cat de multe eforturi depun ele pentru binele familiei. Mai mult decat atat, in mod inconstient, muncesc pana la epuizare, astfel incat motivatia lor sa functioneze perfect.
Scaderea rezonabila a libidoului este normala
Scaderea libidoului este o problema cu care se confrunta mai devreme sau mai tarziu orice cuplu. Taiectoria libidoului este una sinusoidala, avand atat urcusuri, cat si coborasuri.
Conform studiilor de specialitate, majoritatea cuplurilor casatorite au o dorinta sexuala mai scazuta in timp cu aproximativ 40 la suta. Se pare ca stresul, oboseala, jobul, copiii, grijile cotidiene, conflictele cu ceilalti sunt doar cativa factori perturbatori ai scaderii dorintei sexuale. Inevitabil, acumulati in timp, acesti factori vor declansa izbucniri ale nemultumirilor acumulate in timp.
A nu-ti permite sa simti placere, satisfactie, chiar orgasm inseamna ca esti de parere ca aceste lucruri sunt rusinoase, negative si inutile. Puterea data de dragoste si sexualitate poate crea sau poate distruge, elibera sau indeparta, anima sau stinge pe celalalt sau pe sine insusi.
Invinovatirea, teama de a nu ne ridica la inaltimea asteptarilor celuilalt, neindemanarea fata de placere, supraresponsabilitatea, dificultatile de relaxare in general produc cu multa eficacitate esecul sexualitatii.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei